Tarihte bugün 1902 yılında ömrü müzikle geçen Türk Sanat Müziği yorumcusu Safiye Ayla hayata geldi. Mısırlı Hicazizade Hafız Abdullah Bey’in kızıdır ancak doğmadan babasını kaybetti. Doğduktan sonra üç yaşında da annesini kaybetti Safiye Ayla. Çağlayan Darüleytam’da yetiştirildi. Müzikle buluşması küçük yaşlarda piyano ile başladı. Bursa Muallim Mektebi’ni bitirince İstanbul’da bir ilkokulda öğretmen olarak göreve başladı. 

Safiye Ayla ilk plağını 1930 yılında doldurdu.  ‘Sevda Yaratan Gözlerin’ ve ‘Bekledim de Gelmedin’ şarkılarını seslendirdi.1931 yılında Darüttalim-i Musiki Heyeti’nin konserlerine çıkarak ilk konser deneyimini elde etti. Çok uzun yıllar gazinolarda sahne aldı. Öğretmenlikten ayrılarak gazinolarda çalışmaya devam etti.

Sesinin güzelliği daha öğrencilik yıllarında çevresindekilerin dikkatini çekmeye başlamıştı. Daha sonraları malum zaten Cumhuriyet döneminin en tanınmış kadın yorumcularından biri oldu. 1932’de İstanbul vali Yardımcısı Nuri Bey’in evinde verilen bir davette Mustafa Kemal’in huzurunda şarkı söyledi ve Atatürk’ün en beğendiği seslerden biri oldu. Sayısız konserler verdi ve beş yüzden fazla plak doldurdu. Ankara ve İstanbul radyolarının aranan sesi oldu. Ünü yurt sınırlarını aştı.

Eserleri ölçüye uyarak, akıcı bir diksiyonla, coşkulu ve çekici bir tavırla okurdu. Sesindeki pürüzsüz akış en tiz perdelerde bile kaybolmazdı.  1942 yılında Rey Kardeşler’in ‘Alabanda’ revüsünde Kraliçe Mimoza rolünü canlandırarak oyunculuk deneyimi de kaydetti. Türk Sanat Müziğine ilgi duyan bütün kadın sanatçılara hem ışık hem ilham oldu Safiye Ayla. İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’nde görev aldı. Udi ve besteci Şerif Muhittin Targan ile 1950 yılında evlendi ve evlilikleri eşinin vefatına kadar sürdü (1967). En son sahne konserini Atatürk’ün anısına Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’nda 1987 yılında gerçekleştirdi.

14 Ocak 1998’de İstanbul’da yaşamını yitirdi. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi. Tüm varlığını Türk Eğitim Vakfı’na bağışladı.

Editör: TE Bilisim