Tarihte bugün, 1933’te ünlü yönetmen Roman Polanski’nin doğduğu gün.  Raimund Polanski, 18 Ağustos 1933'te Paris, Fransa'da doğdu. Üç yaşındayken ailesiyle birlikte babasının memleketi olan Polonya'nın Krakow kentine taşındı. 1941'de ailesi, çeşitli Nazi toplama kamplarında hapsedildi ve annesinin Auschwitz'de hayatını kaybetti. Sürgünden kaçmak için Polanski, 1944'te babasıyla tekrar bir araya gelene kadar birkaç farklı Polonyalı aileyle yaşadı.

Polanski bir genç olarak oyunculuk becerilerini radyo dramalarında ve filmlerinde geliştirdi. 1954'te Lodz'daki Polonya Ulusal Film Akademisi'ne kaydoldu ve burada kısa film ve belgesellere yöneldi. Mezun olduktan sonra, ünlü Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda'nın Lotna (1959), Masum Büyücüler (1960) ve Samson (1961) gibi birçok filmde rol aldı .

1962'de ilk uzun metrajlı filmi Knife in the Water'ı yönetti . En İyi Yabancı Film dalında Akademi Ödülü adaylığı da dahil olmak üzere, ardından gelen uluslararası tanınırlık, Polanski'ye filmlerini daha ana akım bir izleyici kitlesine getirme şansı verdi.  1968'de Polanski Hollywood'a taşındı ve Mia Farrow ve John Cassavetes'in olağanüstü performanslarının yer aldığı klasik gerilim filmi Rosemary's Baby ile ilk Amerikan filmini yaptı .

Gelişmekte olan sinema kariyerine rağmen Polanski, 1969'da hamile eşi aktris Sharon Tate'in Manson Ailesi üyeleri tarafından vahşice öldürülmesiyle yıkıcı bir trajedi yaşadı. Polanski'nin yaşamı boyunca yaşadığı aşırı şiddet, çoğunlukla daha karanlık temalara odaklanma eğiliminde olan filmlerine yansıdı örneğin, John Huston, Jack Nicholson ve Faye'in yer aldığı modern kara film Chinatown'da (1974). 

Polanski Avrupa'ya gitti ve Paris'e yerleşti. Thomas Hardy'nin romanı Tess of the d'Urbervilles'in uyarlaması olan eleştirmenlerce beğenilen Tess'i (1979) yönetti. 1980'lerde Amadeus (1981) ve Metamorphosis (1988) yapımlarında yer alan sahne oyunculuğuna odaklandı.

Polanski 2002'de Cannes Film Festivali'nde Palm d'Or ödülünü kazanan, eleştirmenlerce beğenilen Holokost draması The Pianist ile geri döndü. Polanski, bu filmle En İyi Yönetmen Oscar'ı kazandı, ancak cinsel istismar suçu duyurusu nedeniyle ödül törenine katılmasına izin verilmedi. Filmin yıldızı 29 yaşındaki Adrien Brody de performansıyla Oscar kazandı.2009'da Polanski, Zürih film festivalinde bir ömür boyu başarı ödülü kazanma yolundayken, 1977'de 13 yaşındaki kızla cinsel ilişkisi nedeniyle uzun süredir devam eden tutuklama emriyle İsviçre polisi tarafından tutuklandı. Hukuki bir savaşın ardından İsviçre, iadesi hakkında nihayetinde ABD'nin talebini reddetti. Polanski daha sonra 2011 yılında festivalde Roman Polanski: A Film Memoir belgeselinin galasıyla ödülünü aldı.  Mayıs 2018'de Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, #MeToo hareketini temel alan yeni etik standartları nedeniyle yönetmeni ihraç etti.

Editör: TE Bilisim