Bakan Bak, Anıtkabir’i ziyaret etti Bakan Bak, Anıtkabir’i ziyaret etti

Panama'nın ulusal kahramanı ve boks tarihinin en büyük isimlerinden birisi olan Roberto Duran gündemde aratılmaya başlandı. İşte Roberto Duran hakkında merak edilenler...

ROBERTO DURAN KİMDİR?

Roberto Durán Samaniego 16 Haziran 1951 1968'den 2001'e kadar aktif Panama eski profesyonel bir boksör. Dört ağırlık sınıfında dünya şampiyonluğu yaptı: hafif, valter siklet, hafif orta ağırlık ve orta siklet, ayrıca tartışmasız ve çizgisel hafif siklet şampiyonu ve çizgisel ağır siklet şampiyonu olarak hüküm sürdü. Aynı zamanda, elli yaşından da ötesinde mesleğinde aktif kalmış ikinci boksördür, ilki Jack Johnson. Durán çok yönlü, teknik kavgacı ve basınç savaşçısı olarak biliniyordu ve onun zorlu delme gücü ve mükemmel savunması ona "Manos de Piedra" ("Taş Eller") takma adını kazandırdı.

2002 yılında Durán, The Ring dergisinin son 80 yılın en büyük beşinci dövüşçüsü olarak seçildi, tarihçi Bert Sugar ise kendisini tüm zamanların en büyük sekizinci dövüşçüsü olarak değerlendirdi. Associated Press onu, 20. yüzyılın en iyi hafif sikleti olarak seçti,[4] birçok kişi onu tüm zamanların en büyük hafifliği olarak kabul etti. Durán nihayet Ocak 2002'de, Ekim 2001'de yaptığı bir araba kazasının ardından, daha önce 1998'de emekliliğinin ardından, 50 yaşında emekli oldu. 119 dövüş, 103 galibiyet ve 70 nakavtı vardır. 1982'de Wilfred Benítez ile olan mücadelesine kadar efsanevi boks antrenörü Ray Arcel tarafından eğitildi.

Çocukluk Yılları ve Amatör Kariyeri

16 Haziran 1951'de Panama'nın Guararé şehrinde dünyaya gelen Roberto Duran'ın hayatı fakirlikle başladı. Panama City'de yetişti ve genç yaşlarda boksa ilgi duydu. Sadece sekiz yaşında, yerel bir spor salonunda deneyimli boksörlerle antrenman yapmaya başladı. Amatör kariyerinde 29 maça çıktı ve bu maçların 26'sını kazanarak, profesyonel kariyere adım attı.

Zirveye Yolculuk: Profesyonel Kariyer ve Başarıları

Roberto Duran, profesyonel kariyerine hızlı bir giriş yaptı. İlk 31 maçını üst üste kazanarak dikkatleri üzerine çekti. Fakat asıl şöhreti, 1972'de Madison Square Garden'da düzenlenen unvan maçında elde etti. Bu maçta Duran, WBA Hafif Siklet Şampiyonluğu'nu kazandı. Ardından kariyerine sayısız unvan ekledi.

Ancak 1980'de Sugar Ray Leonard ile "Brawl in Montreal" maçında karşılaştı. Bu maç Duran için dönüm noktası oldu. Duran bu maçı kazanarak WBC Valter Siklet Şampiyonluğu'nun sahibi oldu.

Fakat Duran'ın kariyeri sadece zaferlerle dolu değildi. Leonard ile ikinci maçı, Duran için hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Bu maçta Duran, pes ederek büyük bir şok yaşattı.

Duran, kariyerindeki iniş ve çıkışlara rağmen, boksta dört farklı sıklette dünya şampiyonu olan ikinci boksör oldu.

b0ed36df0a9f6bb

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen