Priapizm, temel olarak uzun süren ereksiyon halidir. Erkek cinselliğinde en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri sertleşmedir. Bununla birlikte bazı durumlarda ise geçmeyen ve uzun sürelere yayılan ereksiyon hali gözlemlenebilir. 4 saati bile aşabilen bu güçlü ereksiyon hali, zamanla tedavi edilmemesi halinde çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Priapizm olarak adlandırılan uzun süreli ereksiyon halinin tedavi edilmemesi, ileride sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalma riskini güçlendirir. Hatta hemen her priapizm tanısı, beraberinde sertleşme sorununu da getirir. Dolayısıyla uzun süreli ereksiyon halinin gözlemlenmesi durumunda uzman ürolog desteğine başvurulması ve tedavi sürecinin planlanması cinsel sağlık açısından hayati bir önem arz eder.
Priapizm Nedir?
Priapizm, herhangi bir şekilde gelişen cinsel uyarıya bağlı olmaksızın penisin erekte olması şeklinde tanımlanan bir erkek cinsel sağlık sorunudur. Yaygın olarak gözlemlenen bir cinsel sağlık problemi olmasa da tedavi edilmemesi halinde ciddi düzeyde sorunlara neden olabilir. Sağlıklı bir cinsel birlikteliği etkileyebilir. Aynı zamanda hastalığın kısa vadede kontrol altına alınmaması, daha uzun soluklu olarak sertleşme sorununu da beraberinde getirir. Ayrıca mental anlamda kişiyi olumsuz yönde etkileyebilir ya da yaşam kalitesini düşürebilir.
Priapizm Neden Olur?
Priapizm üzerinde yapılan çalışmalar, bu cinsel sağlık sorununun nedenini belirgin olarak tespit edememiştir. Bununla birlikte priapizm hastalığına neden olan bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Orak hücreli anemi sorununun eş güdümlü olarak priapizme de neden olduğu fikri yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Ayrıca penil arterin zarar görmesine bağlı olarak gelişen yaralanmalar, genital bölgedeki travma, zararlı alışkanlıklar ilaçlar da yine priapizm hastalığına neden olduğu düşünülen etkenlerdir.
Priapizm Nasıl Tedavi Edilir?
Priapizm tedavisi, hastalığın gelişim nedenlerine ve tiplerine göre farklılıkla yürütülen süreçtir. Temel olarak priapizm; düşük akımlı, yüksek akımlı ve tekrarlayan priapizm şeklinde 3 tipe ayrılır. Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu tarafından da yapılan priapizm ameliyatı, hastalığın tedavi edilmesini sağlayabilir. Cerrahi müdahalenin yanı sıra priapizm hastalığının kontrol altına alınması ya da tedavi edilmesinde kullanılabilecek farklı yöntemler de vardır. Bu yöntemler çoğunlukla hastalığın ilerleme düzeyine göre belirlenir.
Detaylı bilgiye www.ateskadioglu.org sayfasından ulaşabilirsiniz.