Yılın en popüler meteor yağmurlarından biri olan Perseid, bu yıl 12-13 Ağustos tarihinde gözlemlenmeye başlayacak. Dünya her yıl kuyruklu yıldızın geride bıraktığı toz ve parçacıkların içinden geçiyor. Bu geçiş sırasında gökyüzü olağanüstü güzellikte görünüyor. Perseid Meteor Yağmuru adı verilen bu görsel şölen için birçok kişi hazırlık yapıyor. Belirli bölgelerde kurulan kamplarda insanlar bu mükemmel güzelliği izliyor. Her yıl temmuz ayının sonu ile birlikte ortaya çıkan Perseidler, karanlıkta parıldayan ışık çizgileri olarak görülüyor. Bu parlaklığın en yoğun görüldüğü dönem ise ağustos ayına denk geliyor. 24 Ağustos tarihine kadar devam eden Perseid meteor yağmuru, 12 ve 13 Ağustos tarihinde ise maksimum parlaklık derecesine ulaşıyor. Belirtilen tarihlerden önce ve sonra da gökyüzünde bu yağmuru görmemiz mümkün. Akşam saat 10’dan sonra daha iyi gözlemlenebilen bu görsel şölen, saat 60’a yakın göktaşı görmemizi sağlıyor. 

Perseid meteor yağmuru, özellikle şehrin dış noktalarından ve ışıksız bölgelerde daha iyi görünüyor. Tamamen karanlık yerlerde durarak gökyüzünün bu muhteşem olayını büyük bir keyifle izleyebilirsiniz. Işıklı ortamlarda saatte birkaç tane göktaşı gözlenirken, tamamen karanlık ortamlarda bu sayı 50 ve 60’lara kadar çıkıyor. Göktaşı yağmurunu izlemeden önce bir süre karanlık gökyüzüne bakmak da daha iyi görmenize yardımcı olabilir. Akıllı cep telefonlarının ekran ışıklarını kısmak ve göktaşı yağmuru öncesinde ekrana bakmamak da daha net görmenizi sağlar.

Perseid meteor yağmuru yalnızca bizlerin değil eski çağlarda yaşayan insanların da dikkatini çekmiş bir olay. Eski çağda yaşayan insanların bu kusursuz olayı kayıt altına alarak her sene izledikleri biliniyor.  Birçok farklı kültürde yeri olan Perseid, ismini Perse takımyıldızından alıyor. Katolik geleneklerinde bu gökyüzü olayı ‘’Aziz Lawrence’ın gözyaşları’’ olarak adlandırılmış. Tarihi oldukça eski zamanlara dayanan bu gözlemler Romalılardan çok daha önce bile İran, Mısır, Japonya, Kore ve Babil’de de yapılmış. Bu kusursuz göktaşı yağmurunu izlemek için 12-13 Ağustos tarihinde gökyüzüne bakabilir, gezegenin ne kadar muhteşem olduğuna bir kere daha tanıklık edebilirsiniz. 

Editör: TE Bilisim