Tüm dünyanın heyecanla beklediği Perseid Meteor Yağmuru, 12-13 Ağustos gecesinde en yoğun yağışla ilgililere görsel şölen yaşatacak. Peki Perseid meteor yağmuru nedir? Perseid meteor yağmuru etkileri neler? Kaç yılda bir olur? İşte tüm merak edilenler...

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Perseid Meteor Yağmurları, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı ile bağlantılı bir meteor yağmuru türüdür. Gökyüzünde görünür saçılma noktası Perseus takımyıldızı'na denk geldiği için bu ismi almıştır.

Perseid ismi Yunan Mitolojisinde, Perseus'un oğulları anlamındaki Perseidai (Yunanca: Περσείδαι) kelimesinden gelmektedir.

806x378yilinenetkile-080820232cf9a2ce

Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından püsküren parçalardan oluşan Perseid bulutu, kuyruklu yıldızın yörüngesi boyunca uzanır. Bulut çoğunlukla bin yıllık parçalardan oluşsa da, 1865 yılında kuyruklu yıldızda meydana gelen püskürme ile bulutta nispeten yeni ve genç filamanlar oluşmuş, bu parçalar zirve tarihinden bir gün önce ufak bir zirve olarak gözlemlenmeye başlamıştır.Kuyruklu yıldızın Dünya-Ay sisteminin dışından dönen yörüngesindeki Perseid bulutunun boyutları yaklaşık olarak yörünge üzerinde genişlemesine 0.1 AU (yaklaşık 15 milyon km) uzunlamasına 0.8 AU (yaklaşık 120 milyon km) olarak ölçülmüştür. Yılda bir kez Dünya'nın kütle çekimiyle etkileşime girip saçılan parçalar meteor yağmurunu oluşturur.

3308 sayılı kanun nedir? 3308 sayılı yasa nedir? 3308 sayılı kanun neleri kapsıyor? 3308 sayılı kanun neleri kapsamıyor? 3308 sayılı kanun nedir? 3308 sayılı yasa nedir? 3308 sayılı kanun neleri kapsıyor? 3308 sayılı kanun neleri kapsamıyor?

Her sene Temmuz ortasında başlayan yağmur, parça akımının konumuna göre 9-14 Ağustos arasında zirveye ulaşır. Zirve tarihinde, saatte 60'tan fazla meteor gözlemlenebilir. Meteor yağmuru gökyüzü boyunca görülebilirken, radyantı Perseus Takımyıldızı'na denk geldiği için çoğunlukla Kuzey Yarım Küre'den görünür. Seyrek olarak Güney Yarım Küre'den de gözlenebilen yağmur, güneye doğru inildikçe kuzeyin tersine, gökyüzüne doğru yükselir gibi görünür. Şafakla öğlen arasında atmosfere giren birçok meteor gün ışığından dolayı görünmez. Gece yarısından önce atmosfere giren bazı meteorlar ise uzun parlak izler bırakır ve ateş topları oluşturabilir. Meteorlar genelde 80 kilometre yüksekte, atmosferde yanarak parçalanırlar.

PERSEİD METEOR YAĞMURU ETKİLERİ NELER?

Genel olarak, Perseid meteor yağmurları gökyüzü gözlemcilerine ve gökbilim meraklılarına ilham veren, estetik olarak güzel ve bilimsel olarak ilginç bir doğa olayıdır.

Perseid meteor yağmuru, parlak ve anlık ışıkların gökyüzünde belirmesiyle görsel olarak büyüleyici bir manzara sunar. Bu ışık patlamaları gökyüzünü renklendirir ve izleyicilere doğal bir görsel şölen sunar.

Perseid meteor yağmuru, genellikle gökyüzünün karanlık olduğu saatlerde gerçekleştiği için gökyüzünü canlandırır. Gece yarısından sonra ve sabahın erken saatlerinde en yoğun olduğu için, gökyüzünde yıldızlar ve meteoların oluşturduğu izlerle dolu bir manzara oluşur.

Bilim insanları, Perseid meteor yağmurunu gözlemleyerek yıldız kaymalarının özelliklerini inceleyebilirler. Bu gözlemler, meteorların hızını, parlaklığını ve yörüngesini anlamalarına yardımcı olabilir ve evrenin yapısını daha iyi anlamalarına katkı sağlayabilir.

3482402_d45725e10bc1253e047712eeb6cb4f76_640x640

PERSEİD METEOR YAĞMURU KAÇ YILDA BİR OLUR?

Perseid meteor yağmuru her yıl, Ağustos ayının yaklaşık 9-13'ü arasında gerçekleşir. Yani her yıl düzenli bir şekilde tekrarlanan bir gök olayıdır. 

Haber Merkezi