2023 Seçimlerine geri sayı başladı. Partilerin Cumhurbaşkanı adaylarımda belli olmaya başladı. Millet infakının adayı Kemal Kılıçtaroğlu olurken ,Cumhur ittifakının adayı ise Ak parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Seçime az bir zaman kala ise parmak boyası gündem oldu. Peki parmak boyası nedir? Seçim mürekkbi nedir? Neden kullanılır? İşte konuya ilişkin merak edilenler...

PARMAK BOYASI NEDİR? SEÇİM MÜREKKEBİ NEDİR?
Parmak boyası yani seçim mürekkebi, seçimlerde hileye karşı kullanılan mürekkep için verilen isimdir. İçindeki gümüş nitratın sürüldüğü yere nüfuz etme özelliği olan mürekkepler "silinmez mürekkep" olarak biliniyor; ayrıca demir, sülfat gibi kimyasallar içeriyor. Bu mürekkep Türkiye'den başka Filipinler, Etiyopya, Uganda gibi ülkelerdeki seçmenlerin parmaklarına sürülüyor. 20 santilitrelik bir şişe mürekkep ortalama 236 kişinin parmağını boyayabiliyor. 2009 yerel yönetim seçimlerinde oy kullanıldıktan sonra seçim mürekkebi sürme işleminden vazgeçilmiştir.

SEÇİMLERDE OY VERME İŞLEM SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?
TBMM28. Dönem Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçileri 14 Mayıs Pazar günü81 ilde yapılacak. Oy verme işlemi 08.00 ile 17.00 saatleri arası yapılacak. Oy sayımı ise saat 17. 00 dan sonra başlayacak.

2023 SEÇİMLERİNDE KULLANILACAK MI?
İYİ Parti'nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, "seçimlerde parmak boyası uygulansın" talepleri hakkında, YSK'nın, yasal düzenleme gerektiği gerekçesiyle "işlem yapılmasına yer olmadığı" kararı verdiğini duyurdu.

Haber Merkezi