Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Son günlerin popüler ürünlerinden olan ahşap ürünlerin tasarımı ve üretimine ilişkin Songül Bayraktaroğlu ile konuştuk. Eşinin uzun süredir el yapımı ahşap ürünleri ortaya çıkardığını, kendisinin ise bir süre önce bu işi yapmaya başladığını ifade eden Bayraktaroğlu, kadınların yapmak isteyip de yapamayacağı hiçbir şey olmadığına dikkat çekti. Ahşap ürünlerin sağlıklı ürünler olduğunu da ifade eden Bayraktaroğlu, pandeminin insan sağlığının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ve ahşap ürünlere de bundan dolayı ilginin arttığını söyledi.  

Ahşap malzemeden yapılan ürünlerin yapım aşaması ve kullanım alanlarına ilişkin Songül Bayraktaroğlu keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Pandemiyle birlikte sağlıklı ürünlere ilginin arttığını ve ahşap ürünlerin de bundan nasibini aldığını ifade eden Bayraktaroğlu, “Pandemi öncesinde hayatımız birçok ihtiyaçtan oluştuğu için sağlığımızı geri plana atıyorduk, pandemi ise bize yeniden sağlığımızın önemini hatırlattı. Bu da insanların orijinalliğe dönmesini sağladı. Pandeminin belki de tek olumlu yanı budur. Ahşabı da bu kısımda değerlendirebiliriz. Çünkü ahşap ürünler bize beraberinde sağlıklı ürünleri de sunuyor” dedi. 

“EMEKLİ OLMAYI BEKLEMEDEN İŞE ATILDIM”

Eşinin uzun süredir ahşap işleri ile uğraştığını, kendisinin ise satışını yaptığını belirten Bayraktaroğlu, “Ben de ahşap ürünler yapmaya aslında kısa bir süre önce başladım ve çok severek yapıyorum. Az önce de söylediğim gibi ahşap işiyle ilgilenen kişi eşimdi ama ben de hep bu işi nereye kadar götürebileceğimize ilişkin kafa yoruyordum. Eşimin de iyi işçiliği ile birleşince daha da güzel şeyler ortaya çıkmaya başladı. Bu işe başlamak için emekli olmama az bir zaman kalmış olsa da emekli olmayı beklemedim ve ahşap işine tamamen yoğunlaşabilmek adına işimi bıraktım. Kendimi ise artık daha çok mutlu hissettiğim işle meşgul olurken buldum.”

Yaptıkları ürünlere ilişkin konuşan Bayraktaroğlu şunları söyledi:

“Bizim yaptığımız ürünlerin hepsi kurutulmuş, fırınlanmış ceviz ağacından yapılan ürünler. Değişik desenlerde sunum tahtaları, tepsiler, masa üstü sunumluklar, mumluklar, kesme tahtaları yapıyoruz. Daha çok da orijinal modeller bularak farklı ürünler ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz.”

“PANDEMİ İNSANLARIN ORİJİNALLİĞE DÖNMESİNİ SAĞLADI”

Ürünlerine ilginin büyük olduğuna değinen Bayraktaroğlu, “Ahşabın gıdayla teması da olduğu için biz doğal ahşap ve doğal yağlarla ürünler yapıyoruz. Bundan dolayı da tamamen sağlıklı ürünler ortaya koyuyoruz. Uzun süreli kullanım ve göze hitabı insana mutluluk verdiğinden dolayı ürünlerimizi alan kişiler de mutlu ayrılıyor. Bundan dolayı da müşterilerden çok güzel geri dönüşler alıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Pandeminin bir bakıma sağlıklı yaşamın önemini bize hatırlattığına vurgu yapan Bayraktaroğlu bunun da beraberinde sağlıklı ürünlere yönelmeyi getirdiğini söyledi. Bayraktaroğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Pandemi ile aslında gerçeklerle buluştuk da diyebiliriz. Pandemi öncesinde hayatımız birçok ihtiyaçtan oluştuğu için sağlığımızı geri plana atıyorduk, pandemi ise bize yeniden sağlığımızın önemini hatırlattı. Bu da insanların orijinalliğe dönmesini sağladı. Pandeminin belki de tek olumlu yanı budur. Ahşabı da bu kısımda değerlendirebiliriz. Çünkü ahşap ürünler bize beraberinde sağlıklı ürünleri de sunuyor. Bundan dolayı ahşap malzemeden yapılan ürünlere de ilgi arttı. Öyle ki bizden ahşap bardak üretmemizi isteyen müşterilerimiz dahi oluyor. Biz de müşterilerimizin istekleri yönünde ürünler ortaya çıkartmak istiyoruz. Bunun için de olabildiğince en iyisini ortaya çıkarmaya çabalıyoruz.”

“AHŞAP ÜRÜN ORTAYA ÇIKARMAK ZOR VE ZAHMETLİ”

Ahşap ürünlerin yapım aşamasından bahseden Bayraktaroğlu, “Yapım aşamasından bahsedecek olursak zahmetli ve zor diyebilirim. Esasında el emeği ürünler yapıyoruz bundan dolayı da zahmeti oluyor. Kurutulmuş ceviz bir boyutta alınıyor, önce cihazlarla modeli belirleniyor, sonra kalın ve ince zımparalama ve en sonunda doğa yağ ile yağlama aşamasına geçiliyor. Tek elden ve nerdeyse tamamen el emeği ürün olarak ortaya çıkıyor. Başta da söylediğim gibi zahmetli ama çalışmanın sonunda ürünü elde edince onun mutluluğunun da daha farklı oluyor” diye konuştu. 

Ahşap malzemeden ürün ortaya çıkarmanın maliyetli bir iş olduğunu söyleyen Bayraktaroğlu, “Bizim avantajımız ise eşimin kerestecilik işi ile uğraşması oluyor. Bu bizde maliyeti biraz daha azaltıyor. Ama gerçek şu ki ahşap malzemeden ortaya ürün çıkarmak maliyetli bir iş. Şu da var ki ahşaba şu an çok talep var ve elinizdeki en ufak ahşabı bile değerlendirecek bir ürün illa ki bulabiliyorsunuz. Ahşabı çerezlik yapımından masa yapımına kadar kullanabiliyorsunuz. Bununla birlikte ahşaptan yapılan ürünler uzun süre kullanılabilen ürünler. Ahşaptan yapılan ürünler gün geçtikçe eskimek yerine daha da kullanılabilir hale geliyor” dedi. 

“HER BİRİNİN FARKLI BİR RENGİ, DOKUSU, GÜZELLİĞİ OLUYOR”

Bayraktaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ahşaptan yapılan modeller ağacın yapısına göre de değişiyor. Eğer elimde 20 model kesme tahtası varsa bunların hepsi de birbirinden farklı olarak ortaya çıkıyor. Yani yaptığımız ürünler el emeği ürünleri olduğu için fabrika çıkışı gibi olmuyor, güzel yanı da burası zaten. Her birinin farklı bir rengi, dokusu, güzelliği oluyor. Satışlarımızı sosyal medya üzerinde yaptığımız kadar AVM’lerin ya da başka kurumların açmış olduğu stantlarda da gerçekleştiriyoruz. Eğer ürün sağlıkla ilgili bir sıkıntı yaratmıyorsa, kullanacak kişinin yapısına ve algısına uygunsa sıkıntısızca satışı gerçekleştirebiliyoruz. Satışlarımızı daha çok evli çiftlere yapıyoruz. Bunun akabinde mutfakla ilgilisi olanlar, evlenmeye hazırlanan, çeyiz hazırlayanlar, ahşabı seven gibi kişilere de satış yapıyoruz.”

Bayraktaroğlu, “Ahşap ürünleri kullanmak kadar özellikle mutfakta kullanılan ahşap ürünlerin temizliğine de dikkat etmek gerekiyor” diyerek ahşap ürünlerin temizliğine ilişkin şunları söyledi: “Kesme tahtasını kullandık ise örneğin onu hiç bekletmeden temizlemek gerekiyor. Ama temizlerken de su ve deterjan kullanmadan temizleyerek o bölgeyi kurutmak lazım. Zeytin yağı ile ahşap ürünü temizlemek hem ahşabı koruyacak hem temizliğine yardım olacak hem de uzun süre kullanımını sağlayacaktır.”

“ÜRETMEK DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEYİ”

Neden bu işe atıldığına dair konuşan Bayraktaroğlu, “Ben 30 yıldır çalışma hayatının içerisindeyim ama ahşap işleriyle uğraşmaya başladıktan sonra aldığım zevki çalışma hayatımın hiçbir döneminde almadım. Çünkü üretmek dünyanın en güzel şeyi. Üretilen ürünü karşı tarafın beğenmesi ise bambaşka bir duygu. Eğer ki kendi işini yapmak isteyen kadınlar varsa muhakkak kendilerine bu anlamda bir şans vermeliler. Çünkü benim de yapamam, edemem diye korkularım vardı. İşin içine girdikten sonra yapamam diye bir şey olmadığını anladım, kişi işini severek ve isteyerek yaptıktan sonra ona bu anlamda her yolun açıldığını fark ettim. Şunu da söylemek gerekir ki illa ki bir kabiliyetin olmasına da gerek yok. İstemek ve atılmak yeterli geliyor. Engel yok, kadınlar istediği ve yapmak istediği her şeyi yapmak için ellerinden gayreti göstersinler yeter” dedi.

Son olarak ürünlerinin fiyatlarına dair konuşan Bayraktaroğlu şunları belirtti:

“Biz imalattan yaptığımız için ürünlerimizin fiyatları da çok makul. Hatta mağaza fiyatlarının yarısı kadar uygun olduğunu söyleyebilirim. Ahşap ve el emeği ahşap ürünleri seven herkesi sosyal medya hesaplarımıza beklerim, sosyal medya hesaplarımızdan ürünlerimize bakıp, fiyat alabilirler. Instagram hesabımız bayrktrogluahsap, ilgisi olanları bekleriz.”

Editör: TE Bilisim