Haber: Kadir Gürhan

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahında değişiklik yapılmasının ardından tüm araç sahipleri ve araç almayı düşünenler sıfır araba fiyatlarına odaklandı. Yüzde 50'lik ÖTV dilimindeki matrah limiti 130 bin liradan 150 bin liraya yükseltildi. Yapılan değişikliğin resmi gazetede yayınlanmasından sonra gözler araba fiyatlarına çevrilse de, araç alım satımı da yapan Vatan Peugeot’nun ortağı sanayi ustası Burak Yoldaş, yapılan ÖTV indiriminin fiyatlara yansımadığını söyledi. Yoldaş, “ÖTV indirimi yapıldı ama Ankara’nın hiçbir bayisinde sıfır araç yok. Sıfır araç olmasa ÖTV indirimini ne yapabiliriz ki? Araba fiyatları şuan sadece 1000 TL düştü fazla değil. Ama bir hafta on gün sonra bu fiyat iki katı daha artacak. Bu saatten sonra piyasada ne olursa olsun araba fiyatları düşmez. İyice yükselebilir ama düşmez. ÖTV’yi indirdiler ama bayiye sıfır araç getirmiyorlar. Sıfır araç getirilmediği için ÖTV indiriminin de pek bir anlamı kalmıyor” dedi. 

Yedi kişi çalıştıklarını 7 kişiden 5’nin Iraklı olduğuna vurgu yapan sanayi ustası Yoldaş, mültecilerin ülkeden ayrılmasıyla birlikte çırak ve usta sıkıntısı yaşayabileceklerini söyledi. Yoldaş, “Üç tane ıraklı çırağımız var. En uzun çalışan çırağımız 3 yıllık Abdurahmandır. Abdurahman, Türk ustasının yapamayacağı şeyleri şu an rahatlıkla yapabiliyor. Şuan Cumhurbaşkanımız Iraklıları memleketlerine gönderse bir ben, bir de çırak kalır. Böyle olursa iş yetişmeyecek, şu an dükkânımızda arıza onarımı bekleyen 22 araç var, bu araçların arızalarını gidermek gecikir. Onlar olunca iş daha çabuk çıkıyor. Onlar olmasa işlerimiz çıkar ama aksar diyebilirim” ifadelerini kullandı. 

“BİLGİSAYAR OLMADAN ARIZA TESPİTİ YAPMAK ÇOK ZOR”

Çocukluğundan beri sanayi sektöründe çalıştığını belirten Yoldaş, zamanla sektörde birçok değişimin yaşandığının altını çizdi. Yoldaş, “Sektörde zamanla esnafların değiştiğini söyleyebilirim. Eskiden araçların bakımı ve temizliği daha kolaydı. Parasal bir sorun yoktu. O zamanki araçlar ile şu anki araçlar arasında bile birçok fark var. O zamanki araçlar kara düzen araçlardı ama şuan ki araçlar tamamen elektronik. O zaman kulakla ya da gözle bildiğimiz bir arızayı tamir edebilirdik. Ama şu an bilgisayar olmasa hasarı tespit etmek çok zor. Hasar tespiti bir yana yağ bakımı bile sıfırlanamıyor. Gelen sesten nokta atışı yapılarak tamir yapılıyordu. Şimdi aracı kaldırmadan, aracı bilgisayara bağlamadan arıza tespiti yapmak mümkün değil” diye konuştu. 

“MÜŞTERİYİ KENDİMİZDEN BİRİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Vatan Peugeot’nun 2014 yılında açıldığını hatırlatan Yoldaş, “Çok eski bir esnaf da değiliz. 7-8 yıllık bir esnafız. Bizim en büyük avantajımız; müşteriyi müşteri olarak görmüyoruz. Onu kendimizden biri olarak görüyoruz. Para bizim için hep ikinci planda oldu. 100-200 TL bizim için büyük paralar değil. Müşteri ile orta yolu bularak anlaşıyoruz. Yaptığımız bu indirim müşteri için büyük para. Biz bu şekilde müşteri kazanıyoruz. Vatan Peugeot için para hep ikinci planda oldu. 20 milyara yaptığımız bir motor arızasının bile parasını almadan müşterinin kullanımına sunuyoruz. Müşteriye bir iki hafta kullandıktan sonra gelip ödemesini yap diyebiliyoruz. Müşteri bu süreçte kaçabilir de ama biz bunu yapıyoruz. Karşılıklı bir güven ortamı oluşturmuşuz. Müşteri ile bizim ayrı bir samimiyetimiz var. Aracın arızası yapılırken, müşteri ile hep iletişim halinde oluyoruz. Kendisini iyice dinliyoruz ve o şekilde işe başlıyoruz. Müşterinin değişen parçaları görmesini de sağlıyoruz. Bu durum karşılıklı güven sağlıyor. Bazı yerler arıza giderirken müşteriyi yanına bile yaklaştırmıyorlar. 

“HERKES KENDİ ALANININ UZMANIDIR”

Sektörde sadece tek markaya bakmanın büyük bir şans ve büyük bir beceri olduğuna dikkat çeken Yoldaş, “Marka tek olursa usta, tek marka alanında daha çok ustalaşabiliyor. Arıza konusunda hemen tespit yapılabiliyor. Arızalı araç ile bir tür atmak belki 30 saniyemi alıyordur ama bu 30 saniye içerisinde aracın arızasını hemen tespit edebiliyorum. Aracın ön takımında başka yerinde ne tür bir arıza var hemen söyleyebiliyorum. Bazı arızalar insanı yanıltabilir ama var olan kodu iyi ezberleyebilirsen o arızayı da çözmüş oluyorsun. Doktor gibi düşünün. Her kes kendi alanının uzmanıdır. Doktor nasıl kendi alanında eğitim gördüyse ben de aynı şekilde kendi alanımda eğitim gördüm. Dört sene bu işin okulunu okudum. Çıraklık okulunu okudum. İki yıl stajyerlik yaparak çalıştım. Yedi sene içinde bu alanda 16 defa eğitim aldım. Elektrik, elektronik, şanzıman, motor alanında sayısız eğitimden geçtim. Bunu özellikle söylüyorum; yetkili servis ve fabrika dahil bu alanda üzerimde usta yoktur. Yetkili servislerin yapamadıkları arızaları biz Vatan Peugeot olarak yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

“TÜRK USTALARININ YAPAMADIĞI ŞEYLERİ YAPIYOR”

Türkiye’de çırak bulmanın çok zor olduğunu dile getiren Yoldaş konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bir hafta sonra okullar açılacağı için işi bırakacak bir çırağımız var. Çocuğa kendi gözetimim altında bakım yaptırıyorum, balata değiştirtiyorum, araba şanzımanının etrafındaki bütün civataları söküp birlikte takıyoruz. Çocukta ciddi bir istek var ama bir taraftan da okuma isteği var. Biz de o isteğine engel olamayız. Fakat kendisine okumadığı zaman kapımız her zaman açık. Bu şekilde çırak bulmak da zorlaştı. Çalışacak kimse yok. Bu çocuklar son nesil. Üç tane ıraklı çırağımız var. En uzun çalışan çırağımız 3 yıllık Abdurahmandır. Abdurahman, Türk ustasının yapamayacağı şeyleri şu an rahatlıkla yapabiliyor. Dükkanımızda şuan 7 kişiyiz, 2 tane Türk, 5 tane Iraklı var. Şuan Cumhurbaşkanımız Iraklıları memleketlerine gönderse bir ben, bir de çırak kalır. Böyle olursa iş yetişmeyecek, şu an dükkanımızda arıza onarımını bekleyen 22 araç var. Bu araçların arızalarını gidermek gecikebilir. Onlar olunca iş daha çabuk çıkıyor. Onlar olmasa işlerimiz çıkar ama çok aksar. 

“PİYASADA SIFIR ARAÇ OLMAYINCA ÖTV İNDİRİMİ ANLAM İFADE EMİYOR”

“ÖTV indirimi yapıldı ama Ankara’nın hiçbir bayisinde sıfır araç yok. Sıfır araç olmasa ÖTV indirimini ne yapabiliriz ki? Araba fiyatları şuan sadece 1000 TL düştü fazla değil. Ama bir hafta on gün sonra bu fiyat iki katı daha artacak. Bu saatten sonra piyasada ne olursa olsun araba fiyatları düşmez. İyice yükselebilir ama inmez. ÖTV’yi indirdiler ama bayiye sıfır araç getirmiyorlar. Sıfır araç getirilmediği için ÖTV indiriminin de pek bir anlamı kalmıyor. Araç alan kişiler araçlarını güzel bir kontrolden geçirmeleri gerekir. Özellikle motorun performansı kontrol edilmeli. Yoksa alınan araçtan daha sonra ciddi zarar edilebilir. Fakat Computest ustalarına da dikkat edilmeli ve bu işi bilen ustalar tercih edilmeli. Araç alan kişiler bilen bir ustaya kontrolünü yaptırdıktan sonra hiçbir zarar elde etmez. Ama mutlaka kontrolünü yaptırmalıdır.” 

“UZUN YOLA GİRMEDEN ÖNCE ARAÇLARINIZI MUTLAKA KONTROLDEN GEÇİRİN”

“Sürücüler uzun yola girmeden önce araçlarını mutlaka bir kontrolden geçirmeli. Biz kendi müşterimize bunu söylüyoruz; yola çıkmadan önce aracın alt kısmını, balatasını, yağını, suyunu kontrol edelim ve ağacı bilgisayara bağlayalım. Elektrik kısmında sıkıntı var mı, yok mu? onu görelim, ondan sonra da yola çık. Yoldan döndükten sonra yine uğra çünkü 2000 km yol yapan bir araçta kaçak elektrik yoksa olabilir, sıkıntı yoksa sıkıntı çıkabilir. Bir ustaya gösterilirse çok daha iyi olur. Bizim milletimiz her şeyi kendisi yapmak istiyor ama yağa bakayım derken kapağını çıkarıyor çubuğunu takmayı unutuyor. Bilinçsiz usta ve bilinçsiz sürücü çok. Yola çıkmadan önce kontrollerinizi yapın. Biz bunun için müşteriden para almıyoruz. Müşterinin gönlünden ne koparsa onu veriyor. Bu işlem bizim yarım saatimizi alıyor ama biz müşteriye değer veriyoruz.” 

“Yetkili servisler arıza için yüksek fiyatlar çekiyorlar. Onların verdiği fiyat ile bizim fiyatlar arasında yüzde 80’e varacak derece de fark var. Biz müşteriyi bağlama, onlar ise günü kurtarma derdindeler. Zaten bu adamın sıfır aracı var üç yıl boyunca mecburiyetten bana bağlı diyerek istedikleri parayı rahatlıkla koparabiliyorlar. Ama biz günlük değil, devamlı müşteri aradığımız için fiyatları düşük tutuyoruz. “

Editör: TE Bilisim