Daha önce bu köşede dile getirmiştik. Ankara’da çok ciddi bir toplu taşıma sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle Sincan, Eryaman, Örnek ve Karapürçek bölgelerinde Ankaralılar büyük problemlerle karşı karşıya kalıyor. Sıkıntıların kaynağı ise Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliğine bağlı özel halk otobüslerinin akaryakıt zamlarını gerekçe göstermesi. 

Otobüsler zaman zaman sefere çıkmıyor. Yolcular da sıkıntı yaşıyor. Peki, neden sadece bu bölgelerde problem ortaya çıkıyor? Çünkü Sincan, Eryaman gibi bölgelerden şehir merkezine olan mesafe diğer bölgelere göre daha uzun ve otobüs işletmecileri zarar ettiklerini savunuyor. 

Taleplerinde haklı olabilirler ancak Türkiye’nin başkentinde böylesine bir toplu taşıma problemi kabul edilemez. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin bir çözüm bulması gerekiyor. Daha önce birtakım çözümler getirilmişti. Şimdi bahsi geçen bölgelerde yedi güzergahta faaliyet gösteren 129 özel halk otobüsü daha sefer durdurmuş. Beş güzergahta 41 araç ise çalışmaya devam ediyor. Bir yandan EGO Genel Müdürlüğü, özel halk otobüslerinin çalışmadığı güzergahlarda alternatif seferler düzenliyor ancak sorunun tam olarak çözüldüğü söylenemez.

Benzer problemler, merkezin yanı sıra dış ilçelerde de yaşanıyor. Yakıt zamlarını gerekçe gösteren işletmeciler sefere çıkmıyor. Toplam 339 araçtan yaklaşık yarısının sefere çıkmadığı ya da çıkamadığı biliniyor. Araç sayısının bu şekilde azalması yolcuları da mağdur ediyor. Hem duraklarda uzun sürelerle bekleniyor hem de otobüslerde tıklım tıklım seyahat ediliyor. 

Esnaf da ne yapacaklarını bilemediklerini söylüyor. Tabii ki burada sorumluluk sadece belediyeye de yüklenemez. Merkezi idarenin de büyük şehirlerde yaşanan toplu taşıma sorununun çözümü için birtakım önlemleri alması gerekiyor.