ÖTEGEZEGEN NEDİR?

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ötegezegen tanımına resmi internet sitesinde yer verdiği bilgilere göre Güneş Sistemi'ndeki bütün gezegenler Güneş etrafındaki yörüngede dolanırlar. Diğer yıldızların etrafında dolanan gezegenlere de ötegezegenler denir. 

Ötegezegenleri direkt olarak teleskopla gözlemlemek çok zordur. Yıldızlarının parlak ışığı arkasında görünmezler. Astronomlar uzaktaki gezegenleri keşfetmek ve inceleyebilmek için farklı yöntemler kullanırlar. Gezegenin yıldızın yörüngesinde dolanırken oluşan etkileri araştırırlar.

ÖTEGEZEGEN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Ötegezegenler bize Güneş Sistemi ve evren hakkında bilgiler verir. Örneğin Sıcak Jüpiter'lerin bir yıldıza bu kadar yakında oluşamayacakları bilinir. Yani daha uzakta oluşup sonradan yıldıza yaklaşmış olmaları gerekiyor. Bu bilgi gezegenlerin oluştuktan sonra serbestçe hareket ettiğini ve uzayın Güneş Sistemi oluşurken daha hareketli olduğunu gösteriyor. Diğer gaz devleri Jüpiter ve Satürn belki dışarıdan sistemimize geldi veya Neptün ve Uranüs dışarıya itilmişti.

ABD’nin üniversitelerindeki Gazze protestosu! ABD’nin üniversitelerindeki Gazze protestosu!

Gaz devlerine dair bu hareketlerin iç gezegenlere doğru bolca malzemenin gönderildiği ve bu malzemelerden Dünya gibi Güneş'e yakın gezegenlerin oluştuğu Geç Ağır Bombardıman döneme yol açtığı öngörülüyor. Bu zaman Güneş Sistemi'nin oluşumundan 500.000 yıl sonrasıdır.

thumbs_b_c_d90a3cabb30be943b4bdbad3a2089863

ÖTEGEZEGENLERİ NASIL ARARIZ?

Ötegezegenleri aramanın bir yolu, yalpalayan yıldızları aramaktır. Gezegenleri olan bir yıldız, merkezinin etrafında mükemmel bir yörüngede değildir. Bir yıldızın yörüngesinde dönen gezegen, yıldızın merkezden biraz uzakta dönmesine neden olur. Uzaktan bakıldığında bu yıldızın, yalpalama hareketi yaptığı görülür.

Bu yöntem kullanılarak yüzlerce gezegen keşfedildi. Bununla birlikte yalnızca Jüpiter gibi büyük gezegenler bu şekilde görülebilir. Daha küçük Dünya benzeri gezegenleri bulmak daha zordur, çünkü sadece algılanması zor olan küçük yalpalamalar oluştururlar.

Haber Merkezi