''SİM SIRMA SANATI KENDİNE ÖZGÜDÜR''
Bu sanatta kullanılan her şeyin kendine özgü olduğunu belirten sanatçı Sema Kayabaşı'' Sim Sırma işi kumaşın ön yüzünden yürütülen, arka yüzünden görünmeyen ,tek yüzlü bir işlemedir. Desenin altı özel olarak hazırlanan karton ile kabartılıp dört beş altı kat sim ile üzerinden atlatılarak kenarlarında mumlanan koton ip ile karşılıklı tutturularak işlenir. Aynı işlem simlerin yan yana dizilmesiyle uygulanır. Gerek işleme tekniği , gerekse araç ve gereçleri diğer nakış işlerinden faklıdır. Maraş işi işlemeler kumaş gerilerek , kasnak ve gergef de işlenir. Sim sırma ipiyse, özel bir simden üretilir. Eskiden altın inceltilip, istediğimiz şekle giren bir ham maddeydi. Günümüzde altın yapılamadığı için,altına eş değer simler daha kaliteli daha sağlam daha dayanıklıdır. Aynı zamanda maliyeti de daha ucuzdur. Bu işin yapımı çok zahmetli olduğu için işin kalitesini düşürürseniz ortaya çıkacak üründe güzel olmaz. O yüzden asla kaliteyi düşürmüyoruz.Kumaş konusunda da tülün üzerine de yapıyoruz, atlasa da yapıyoruz.Kumaş çeşitliliğimizde çoktur.Sık dokunuşlu bütün kumaşları kullanırız ama tercihimiz genelde el dokuması kumaşlardır çünkü o tarz kumaşlara daha çok yakışır.'' dedi.
''CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNDA DAHİ KULLANILIR''
Sim sırma, aklınıza gelebilecek her yerde kullanılır diyen sanatçı '' Salon takımları,yatak örtüleri, seccadeler,bindallar, abiyeler,gelinlikler, ayakkabılar, cüzdanlar, çantalar, kılıç kınları ,bayraklar kısaca say say bitmez. Cumhurbaşkanlığı'nın forslarında dahi kullanılabilen bir sanattır.'' dedi.Sim sırma'da verdiğimiz şekiller hat sanatıyla da doğru orantılı. Özel çizimler de yapıyoruz.Eski desenleri stilize ederek yeni çalışmalar ve şekiller ortaya çıkarıyoruz.'' dedi.
''SİM SIRMA SANATINDA MAKİNE KENDİMİZİZ''
Sim sırma sanatının eğitimine de değinen Kayabaşı, ''Olgunlaşmaya gidince orada bütün branşları gördük. Zahmetli bir öğrenme süreci var. 2 elinizde 2 iğne ve 2 sim var bazen insan karıştırıyor. Öğrenme safhası neredeyse 1 ay sürüyor. Makine dikişi gibi düşünün altta iğne, üstte iğne , altta ip üstte ip var.Makineyi çalıştırdığınız zaman kumaş arasında bir düğüm oluşuyor.Aynı şeyi biz elimizde yapıyoruz.Burada makine biziz. Ayarı iyi yapmak lazım o yüzden göz teması, gözün öğrenmesi daha sonra beyniniz elinize hükmedemiyor. Önce gözlemleyerek ve bakarak öğrenmek önemli. Ortaya bir ürün çıkartabilmek için en az 6 ay çalışmak lazım. Bu sanatta el pratiği çok önemlidir. Nasıl ki sporcu her gün antrenmanını yapıyorsa bu işe gönül veren kişinin de her gün pratik yapması gerek. El sanatlarının çoğu için geçerlidir. Sim sırma sanatında yetiştirdiğim öğrencilerime yaklaşık olarak 1 senelik eğitim veriyorum.'' şeklinde konuştu.
''OSMANLI KADAR OLMASA DA HALA SİM SIRMA SANATINA BİR İLGİ VAR''
Son olarak sim sırma sanatının gelecek nesillere de aktarılmasını dileyen Sema Kayabaşı, '' Yapılan araştırmalarda ve kazılarda sim sırma sanatının insanlık tarihi kadar eski bir sanat olduğunu söyleyebilirim. Kutadgu Bilig'de adının geçtiğini biliyoruz. Osmanlıda bu iş için özel atölyeler kurulmuş, sanatı icra edenler daha çok erkekmiş.Kartonların hazırlanması,yıkanması güç isteyen bir iş olduğu için .Günümüzde Osmanlı kadar olmasa da hala sim sırma sanatına bir ilgi var'' diyerek konuşmasını noktalandırdı.
(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)
Muhabir: TE Bilisim