AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan üçüncü tur oylamada 329 oy alarak yeniden TBMM Başkanı seçildi.
Üçüncü tur oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylama sonucunda AK Parti İstanbul Milletvekili Kurtulmuş 329, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan 118, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar 18, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı 26, Yeni Yol Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman 26 oy aldı. Bir oy boş, 11 oy ise geçersiz sayıldı.
Kurtulmuş, üçüncü turda, TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301’in üzerinde oy alarak seçimi kazandı. Oylamayı Numan Kurtulmuş’un eşi Sevgi Kurtulmuş ve ailesi locadan takip etti. Böylece 28. Yasama Dönemi’nin ikinci devresi için TBMM Başkanı seçimi tamamlandı.
“Demokratik olgunlukla hareket edeceğiz”
Yeniden seçilmesinin ardından Genel Kurul’da teşekkür konuşması yapan Kurtulmuş, kendisine gösterilen güvenden ötürü milletvekillerine teşekkür ederek, “İnşallah önümüzdeki devre, 28. Yasama Dönemi, fevkalade önemli işleri başardığımız bir devre olacaktır.” dedi.
Demokratik olgunluk içinde farklı fikirlerin Meclis çatısı altında tartışılması ve milletin faydasına sonuçlar çıkarılmasının önemine dikkat çeken Kurtulmuş, bu dönemde müzakereci siyaset diline özel vurgu yaptı.
"Terörsüz Türkiye en acil mesele"
Kurtulmuş, konuşmasında “Terörsüz Türkiye” hedefini ülkenin en acil meselesi olarak tanımlayarak, Meclis’te bu konuda kurulacak komisyona tüm partilerin katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Komisyon çalışmalarının şeffaf ve demokratik teamüller çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye meselesi, aynı zamanda demokratik Türkiye meselesidir.” dedi.
Bu kapsamda bütün siyasi partilerin temsilcileriyle müzakere edilerek ortak bir çözüm zemininin oluşturulmasının önemine değinen Kurtulmuş, konuşmasında Sırrı Süreyya Önder’i de anarak, “Bu konuda her zaman kendisini hayırla yad edeceğimiz, çabalarını unutmayacağımız Sırrı Süreyya Önder arkadaşımızı da bir kere daha buradan rahmetle saygıyla yad ediyorum.” dedi.
İç tüzük ve anayasa vurgusu
Yeni dönemin önemli başlıklarından birinin de Meclis İç Tüzüğü'nün yenilenmesi olduğunu ifade eden Kurtulmuş, daha demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir iç tüzük için tüm partilerle görüş birliğinin sağlanmasını temenni etti.
Yeni anayasa konusuna da değinen TBMM Başkanı, “Cumhuriyet'imizin ikinci asrını, sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye Yüzyılı yapma hedefiyle sivil, demokrat, katılımcı, kapsayıcı bir anayasa ile taçlandırmak hepimizin sorumluluğudur.” ifadelerini kullandı.
"Müzakere siyasetiyle sonuç alacağız"
Siyasetin hem mücadele hem de müzakere olduğunu belirten Kurtulmuş, en aykırı fikirlerin bile Meclis çatısı altında tartışılabileceğini, ancak ortak masalarda eller sıkılarak sonuç alınması gerektiğini vurguladı.
“Başta Terörsüz Türkiye ve Türkiye'nin demokratikleşme süreci olmak üzere bu alanlarda işbirliğiyle sonuç almayı nasip etsin” diyen Kurtulmuş, tüm milletvekillerine teşekkür ederek konuşmasını “Hayırlı uğurlu olsun” sözleriyle tamamladı.