Tüm Türkiye günlerdir depremlerle sarsılıyor. Fay hatlarının kırılmasının ardından peş peşe depremler meydana geliyor. Depremlerde binlerce insan yaşamını yitirirken binlerce çocuk da ebeveynsiz kaldı. Aileleri depremde ölen çocuklar için koruycu aile başvuruları arttı. 

Depremden sonra ailesini kaybeden çocuklara koruyucu aile olmak isteyen binlerce kişi 'Koruyucu aile nasıl olunur? Nasıl başvuru yapılır' sorularını merak ediyor. İşte koruyucu aile ile ilgili bütün bilgiler haberde...

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Koruyucu aile; çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

32

GÖNÜLLÜ AİLE VE KORUYUCU AİLE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bakım kuruluşlarında koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımızla, gönüllü aile olarak; kendi ilgi, yetenek ve eğitimleriniz doğrultusunda katkı vermek amacıyla, etkinlik ve çalışmalar yapabilirsiniz. Ayrıca isteğiniz doğrultusunda ve uygun görülmesi halinde çocuklarımızı resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evinizde misafir edebilirsiniz.

HANGİ ÇOCUKLAR KORUYUCU AİLEYE VERİLEBİLİR? 

Öz ailesi bulunan, öz ailesince bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan, kız ya da erkek, sağlıklı ya da engel durumu olan, tek ya da kardeş olup, koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu meslek elemanları tarafından belirlenmiş çocuklar koruyucu aileye verilebilir. 

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;

-T.C. vatandaşı olanlar

-Sürekli Türkiye’de ikamet edenler

-25-65 Yaşları arasındakiler

-En az ilkokul mezunu olanlar

-Düzenli bir gelire sahip olanlar

-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değillerse

NEREYE BAŞVURULUR 

İl Müdürlüklerine giderek ya da E-devlet, Aile Bakanlığı'nın web sitesi üzerinden başvru yapılabilir. 

BAŞVURMAK İÇİN HANGİ BELGELER LAZIM

Öğrenim durumunu gösterir belgenin onaylı örneği. İş, gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği. Adli sicil belgesi Koruyucu aile olacak kişiler ve varsa birlikte yaşadığı kişilerin fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığının olmadığını gösteren sağlık kurulu raporu.

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.