Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen) Genel Başkanı İpek Koçyiğit müzikli işletmelerin pandemide ne gibi sorunlar yaşadığına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu. Ankara’da birçok müzikli işletmelerin iflas ettiğine değinen Koçyiğit, “Bu iflasların devamı gelecek. Şimdilik sadece bankalarla arası iyi olan işletmeler çeşitli kredilerle ayakta kalıyor ama bir süre sonra bu da son bulacak. Esnaf ayakta duramadığı sürece birçok sektör yok olmakla karşı karşıya kalacaktır. Esnaf rahatlamadığı sürece müzisyenin rahat nefes alma gibi bir durumu da yok” dedi. 

Korona virüs pandemisinden en çok etkilenen sektörlerden olan müzikli mekanlar uygulanan saat yasağının kaldırılmasını istiyor. Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen), Genel Başkanı İpek Koçyiğit pandeminin müzik sektörünü çok kötü etkilediğini ve birçok müzikli mekanın iflas ederek kapandığını ifade etti. Esnafa çeşitli desteklerde bulunulmazsa iflasların devamının geleceğini ifade eden Koçyiğit, yetkililere seslenerek esnafın bu zor süreçten kurtarılması gerektiğini belirtti.

 “TEK KURUŞ DAHİ KAAZNAMAYAN İŞLETMELER VAR”

Pandeminin sadece kültür sanatta, müzikte değil; tüm alanlarda çok ciddi sonuçlarının olduğunu ve bu sorunların devam ettiğini fade eden Koçyiğit, “Müzikli mekanları ise pandemi daha çok etkiledi. Belki de en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Bu süreçte işler neredeyse durma noktasına geldi. Birçok konserler, festivaller iptal oldu. Biz sadece müzik sektörünün değil sahne sanatçılarının da sendikasıyız. Tam adımız Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası’dır. Bu çerçevede bakınca tiyatro oyunlarından konserlere iptal edilen her kültür sanat etkinliği, bizleri olumsuz etkiledi. Pandeminin başladığı ilk dönemden bu yana işler neredeyse durma noktasına geldi ve hala hiçbir şey telafi edilmiş değil. Ortaya çıkan tabloyu özetleyecek olursak pandeminin başladığından bu yana tek kuruş dahi kazanamayan, mecburi meslek değişikliklerine giden, eşyalarını, enstrümanlarını satmaya başlayan sanatçıların hikayeleriyle karşı karşıyayız” dedi.

Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen) Genel Başkanı İpek Koçyiğit

“İFLASLARIN DEVAMI GELECEK”

Pandemi müzik sektörünü iyi yönde etkilemediğine dikkat çeken Koçyiğit, “40 senelik bir sendikayız ve Türkiye’nin tek müzik ve sahne sanatçıları sendikasıyız. 9. Genel kurul’dan sonra yönetimi biz aldık ve sonrasında da pandemi başladı.  Benim temsil ettiğim sektör ise hiçbir güvencesi olmayan bir sektör. Bunca olumsuzluğa rağmen geriye dönük beş kez borçlanma yasası çıkarmış bir sendika” dedi.

Mücbir sebeplerden dolayı sektörün çeşitli yardımlardan yararlanamadığını ve maddi anlamda büyük kayıplar yaşandığını belirten Koçyiğit, “Çoğu yer battı ve kapanmalar hala devam ediyor. Esnaf ucu ucuna yaşıyor ve şuan iyi bir gelişme yok” dedi.

Koçyiğit sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Birçok şey dolara endeksli satıldığından yapılan zamlar da bizi fazlasıyla etkiliyor. Dolara endeksli bile olmasa elektrik, su, yağ gibi ürünlere yapılan zamlar esnafın iyice belini bükmüş durumda. Herkes dolara endeksli bir hayatın içinde kavruluyorken bu şartlarda müzisyenler ne yapabilir?  Bununla birlikte geriye dönük borçlanma ile çok güzel çalışmalarımız var. Zamanında 5 kez çıktı, tekrardan geriye dönük borçlanmayı yıpranma payı ile birlikte talep ettik ve şuan bu konu için koşturuyoruz.”

Ankara’da birçok müzikli işletmelerin iflas ettiğine değinen Koçyiğit, “Bu iflasların devamı gelecek. Şimdilik sadece bankalarla arası iyi olan işletmeler çeşitli kredilerle ayakta kalıyor ama bir süre sonra bu da son bulacak. Esnaf ayakta duramadığı sürece birçok sektör yok olmakla karşı karşıya kalacaktır. Esnaf rahatlamadığı sürece müzisyenin rahat nefes alma gibi bir durumu da yok” dedi. 

“PANDEMİDEN ÖNCE DE SORUNLAR BÜYÜKTÜ”

Pandemiden önce de müzik sektörünün çok büyük sorunlarının olduğuna değinen Koçyiğit, “Biz de Müzik-Sen olarak müzisyenlerin, sahne sanatçılarının, tüm sahne emekçilerinin hakları için mücadele ediyoruz. Müzik sektöründeki temel sorunlardan bahsedecek en başta güvencesiz çalışma geliyor. Sonrasında onu yetersiz telif yasası, emeklilik haklarının olmaması, sosyal hakların eksikliği ya da hiç olmaması gibi sorunların takip ettiğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra sabit bir çalışma düzeninde çalışılmadığından salgın, terör, afet gibi dış faktörlerle de çok çabuk kesintiye uğrayabiliyor. Bu sorunları ortadan kaldıracak temel faktör ise örgütlenmeden geçiyor” diye konuştu.

“BU SEKTÖRDEN YÜZ BİNLERCE EKMEK YİYEN VAR”

Son olarak koronavirüs tedbirleri kapsamın uygulanan gece müzik yayın yasağı saatinin 00.00'dan 01.00'e uzatılmasının yetersiz olduğuna dikkat çeken Koçyiğit, “Müzikli işletmelerde saat yasağının kaldırılmamasını insanların özel yaşamına, sosyal yaşamına bir müdahale olarak düşünüyoruz. Ama bu, bu şekilde yürümez. Çünkü bu sektörde taksicisinden rodisine, aşçısından garsonuna yüz binlerce ekmek yiyen emektar var. Şu da unutulmamalı ki bu sektöre çok büyük paralar kazandıran bizleriz. Bunların yanında ise devletten alınan hiçbir destek yok. Umuyoruz ki en kısa sürede saat yasağı kaldırılacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim