Korona virüs tedbirleri kapsamında 21 Mart'ta kapatılan berber, kuaför ve güzellik merkezleri yasakların kalkmasının ardından Mayıs ayından beri müşterilerini ağırlamaya devam ediyor. Pandeminin sektör olarak kendilerini oldukça etkilediğini dile getiren HUD 112 Kuaför’den Ali Laleli, “Müşteri yoğunluğu açısından hemen hemen yüzde 50’lik bir düşüş yaşadık sadece biz değil çevremdeki diğer kuaför arkadaşlarımdan da duyuyorum, kısaca ekibin ve müşterin varsa ayaktasın” ifadesini kullandı.

 Korona virüs salgını tedbirleri kapsamında bir süre kapalı kalan berber, kuaför ve güzellik merkezleri, yasakların kalkmasının ardından 11 Mayıs’tan bu yana hizmet vermeye devam ediyor. HUD 112 Kuaför ve Güzellik Salonu ortağı Ali Laleli ile bir araya gelerek pandeminin sektöre olan etkilerini ele aldık. Laleli, virüsün bilinmez ve öngörülemez yapısının herkesi doğal olarak tedirgin ettiğini vurgulayarak “Tüm insanlık için zor bir süreç ama kurallara uyarak ve birlik olarak atlatacağımız kanaatindeyim” dedi.

 “BİR NEVİ AİLE YADİGARI”

 Çankaya- Oran’da bulunan HUD 112 Kuaför ve Güzellik Salonu’ndan gazetemize özel açıklamalarda bulunan kuaför Ali Laleli, pandeminin sektörlerine olan etkisini değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu:

“Yaklaşık 15 yıldır kadın kuaförlüğü yapıyorum. Bizimkisi babadan kalan bir meslek. Babamdan sonra ben ve kardeşim de bu işle meşgul olduk bir nevi aile yadigarı. Ortağım Emrecan Çakır’la yaklaşık 10 yıla yakındır beraber çalıştık. Şimdi HUD 112 adını verdiğimiz dükkanımızda birlikte hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda güzellik salonu olarak da faaliyet gösteriyoruz. Güzellik uzmanımız Sakine Kaya ve diğer ekip arkadaşlarımızla birlikte yolumuza devam etmekteyiz.”

“ARTIK TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLERE GEÇTİK”

“Pandemi, tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi bizleri de derinden etkiledi. Biliyorsunuz korona virüs tedbirleri sebebiyle bir süre kuaförler hizmet veremedi. Yasaklar kalktıktan ve normalleşme adımları atıldıktan sonra biz de dükkanımızda hijyen kurallarına, sosyal mesafe ve maske kuralına riayet ederek hizmet etmeye devam ettik.  Neler değişti derseniz artık tek kullanımlık ürünlere geçtik, havlu, boya naylonu, kesim örtüsüne vb. şeylere kadar her şey tek kullanımlık oldu. Bunun haricinde randevusuz kimseyi kabul etmiyoruz. Gün içerisinde planlama yaparak müşterilerimizi alıyoruz. Örneğin, bir müşterimizin  boya işlemi varsa onu hesaplayıp bir sonraki müşterinin randevu saatini ona göre ayarlıyoruz ve kesinlikle içeriye maskesiz gelen hiç kimseyi kabul etmiyoruz.  Dükkanımız da haftalık düzenli olarak dezenfekte ediliyor.”

“PANDEMİDE MÜŞTERİ YOĞUNLUĞU AÇISINDAN YÜZDE 50’LİK BİR DÜŞÜŞ YAŞADIK”

Yeni tip korona virüs salgınının (COVİD-19) müşteri yoğunluğunda doğal olarak azalmaya sebep olduğunu kaydeden Laleli, “ Nereden bakarsanız hemen hemen yüzde 50’lik bir düşüş yaşadık sadece biz değil çevremdeki diğer kuaför arkadaşlarımdan da duyuyorum dükkanını kapatan kuaförler bile oldu.  Yaklaşık olarak 4 – 5 aydır açığız ama daha yüzünü görmediğim müşterilerim var. Çünkü insanlarda doğal olarak bir kaygı var. Virüsün bilinmez ve öngörülemez yapısı herkesi tedirgin ediyor. Hepimiz için daha doğrusu tüm insanlık için zor bir süreç ama kurallara uyarak ve birlik olarak atlatacağımız kanaatindeyim” dedi.

“YASAKLAR KALKTIĞINDA İLK 10 GÜN CİDDİ ANLAMDA BİR YOĞUNLUK YAŞADIK”

 Yasaklar kalkıp, kuaförler açıldığı zaman ilk 15-20 gün bir yoğunluk yaşadık diyen kuaför Laleli,” Talep oldukça fazla oldu fakat sonra yine aynı normal seyre döndük.  İnsanlar 3- 4 ay evde kaldı, kuaföre gidemedi. Herkes kendi işini kendi görmeye çalıştı.  Çoğu müşteri evde saçlarını kendi boyadı bizi arayıp boya numarası istiyorlardı ya da biz kit halinde hazırlayıp bırakıyorduk. Şu anda bile dükkanın içine girmeyip boyasını hazırlattırıp alıp çıkan müşterilerimiz  var” şeklinde konuştu.

“GELEN MÜŞTERİLERİN KAYDINI TUTMAK  HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP”

 HUD 112 Kuaför ve Güzellik Salonu olarak korona virüs tedbirlerine son derece dikkat ettiklerini ve bu anlamda  müşterilerden de aynı hassasiyeti beklediklerini vurgulayan kuaför Ali Laleli, “Randevu sistemiyle çalıştığımız için önceden randevu almayan hiç kimseyi kabul edemiyoruz. Bu anlamda müşterilerimizin de anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Randevu defteri tutuyoruz ve buraya gelen müşterilerimizin ad ve soy adlarını tarihine, gününe, saatine varana dek not ediyoruz. Bu  sistem oldukça önemli. Buraya gelip, 3 -4 gün sonra korona virüse yakalanan bir müşterimiz oldu bize bildirdi ve biz de HUD 112 ekibi olarak hemen gidip test yaptırdık çok şükür hiçbirimizde korona virüse rastlanmadı. Aynı şekilde bizim ekibimizde de hastalık görülürse biz de aynı şekilde müşterilerimize bildirmek durumundayız Allah’a şükür bu zamana kadar öyle bir sıkıntı yaşamadık. Ekip olarak biz de bir kişinin korona çıkması demek dükkanın kapanması demek bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarına son derece dikkat ediyor ‘Maske-Mesafe-Hijyen’ kuralını sadece kuaförde değil hayatımızın her alanında uygulamaya çalışıyoruz”  açıklamasında bulundu.

“KUAFÖR MALZEMELERİ ARTIK CEP YAKIYOR “

Kuaför malzemelerinde son zamanlarda bir fiyat artışı yaşandığını ve bu anlamda sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan kuaför Ali Laleli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eldiven, boya kısacası bizler için gerekli olan malzemelerde doların yükselmesiyle birlikte inanılmaz bir fiyat artışı oldu. Ürünlerin çoğu yurt dışından geliyor zaten. Bu anlamda zorlandığımızı dile getirebilirim. Eskiden bir saç fırçasına 20- 25TL verirken şimdilerde 70- 75 TL para veriyoruz. Pandemide ev karantinasında bulunduğumuz zamanlar insanlar  kendi kendine  kişisel bakımını bir şekilde gerçekleştiriyordu (fön, boya vb. ) Doğal olarak internetten saç düzleştirici, fırça, fön makinası, maşa ve malzeme siparişi arttı. Dolayısıyla bu ürünler sadece kuaförlere gitmiyor müşteri portföyü de böylece genişlemiş oldu bu da fiyatlara yansıdı. Eskiden malzemelerimizi vadeli olarak alıyorduk  aylık olarak ödüyorduk şimdi çoğu yer vadeyi de kaldırdı. Tek iyi yanı KDV’nin düşürülmesi oldu.  Kısaca Ekibin ve müşterin varsa ayaktasın”

“BU SENE DÜZ VE KÜT KESİMLER DAHA REVAÇTA”

Son olarak bu sene trend olan saç modellerine de değinen kuaför Laleli, “Bu sene düz -küt modeller ve ombre daha ön planda.  Açık tonlar platin sarısı gibi renkler bu yıl kendini daha sıcak tonlara bıraktı. Karamel, çikolata kahve gibi gibi renkler daha ön planda. Sebebi sanırım daha doğal durması.  Gelen müşterilerimiz saç boyasından ziyade kesime geliyor. Pandemide saç boyamayı bir şekilde halledebiliyorlardı fakat kesim için kuaförlerin yolunu tutuyorlar. Doğrusu da bu, salgın döneminde  kâkülünü, saçını yanlış bir orantıda kesen öyle çok müşterimiz var ki. Bu anlamda işi ehline bırakmak sanırım en doğrusu” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)