Milli yas ilan edilince ne olur? ve milli yas ilanının ardından neler yapılmaz soruları vatandaşlar tarafından araştırılıyor.  Peki, milli yas nedir, milli yasta neler yapılmaz? İşteayrıntılar...

MİLLİ YAS NEDİR?

 Milli yas veya ulusal yas, bir ülkenin geniş halk kesimlerini bir araya getirip, ortak bir yas ve anma pratiğine yönlendiren bir toplumsal olaydır. Bu durum, ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükümet tarafından ilan edilir. Ayrıca, doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı gibi olağanüstü durumlarda da ulusal yas ilan edilebilir.

Milli Yas-1

MİLLİ YAS İLAN EDİLİNCE NE OLUR?

Milli yas ilan edildiğinde, ülkede yaşanan büyük bir felaket, kayıp veya olay nedeniyle halkın acısını paylaşmak ve saygı göstermek amacıyla bir dizi etkinlik durdurulur. Bu süre zarfında, resmi törenler ve eğlenceli etkinlikler genellikle ertelenir veya iptal edilir. Milli yas süresi boyunca bayraklar yarıya indirilir.

Uluslararası devletler arasında bayrakların yarıya indirilmesi millî yasa saygının bir ifadesi olarak kabul edilir.

MİLLİ YASTA NELER YAPILMAZ?

Gösteri ve kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan konser, şenlik, eğlence vb. kutlama faaliyetleri iptal edilerek, sadece resmi program uygulanır. Bu durum yerel yönetim inisiyatifine bırakılmıştır.

Slovakya Başbakanı Robert Fico öldü mü? Slovakya Başbakanı Robert Fico öldü mü?

Kaynak: Haber Merkezi