Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılmasının kesinleşmesi sonrasında siyasi partiler de milletvekilliği aday adaylığı için koşullarını ve başvuru ücretlerini belirledi. Böylece Milletvekili aday adayları başvuru kuyruğuna girdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 Mart'ta imzaladığı karar ile 14 Mayıs 2023 seçim süreci başladı.  2023 seçimlerinin 14 Mayıs'ta olacağının kesinleşmesinin ardından siyasi partiler vekil aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretlerini açıkladı. İşte siyasi partilerin milletvekilliği aday adaylığı için başvuru tarihleri ve başvuru ücretleri detayları…

MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞI İÇİN PARTİLERİN BAŞVURU ÜCRETLERİ VE TARİHLERİ

AK PARTİ

AK Partili Ali İhsan Yavuz, milletvekili şartları ile ilgili, "Seçimlere ilişkin, müracatların il başkanlıkları ve genel merkezden alınması şeklinde karar verildi. Aday müracaatların 16 Mart'a kadar devam edeceğini ve başvuru aidatın bu dönem alınmamasına; bunun yerine AFAD’a bağış şeklinde yapılmasına karar verildi. Başvurular; Yetişkinler için 20 bin TL, kadınlarımız ve gençlerimiz için 10 bin TL şeklinde, engellilerimiz için 5 bin TL şeklinde olacak." dedi.

MHP

MHP'de milletvekili aday adaylığı başvuruları 14 Mart'ta başlayıp 21 Mart'ta sona erecek. Başvuru aidatı olarak adaylardan 3 bin lira alınacak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise aidat alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edebilecek. Adaylar merkezi yoklama ile belirlenecek.

CHP

CHP'de de milletvekilliği genel seçimleri için aday adaylığı başvurusu da 13 Mart’ta başlayacak ve 20 Mart'a kadar sürecek. Başvuru ücreti ise 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3'er bin lira da dosya ücreti alınacak. Depremlerden etkilenen Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay'da başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak.

SAADET PARTİSİ (SP)

Saadet Partisi’nde ise, müracaatlar 13 Mart 2023 Pazartesi başladı, 17 Mart 17.00’de sona erecek. Saadet Partisi milletvekili aday adayı olmak isteyenler müracaatlarını İl Başkanlıklarına veya doğrudan Genel Merkeze yapabilecekler. Saadet Partisi, milletvekili aday adaylığı katkı payı, erkekler için 15 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin TL, engelliler için beş bin TL olarak belirlendi. Deprem Bölgesindeki iller için (Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana, Elazığ)aday adaylığı katkı payı alınmayacağı belirtildi.

İYİ Parti

İYİ Parti Sözcüsü Küşrad Zorlu partisinin milletvekili aday adaylığı başvurularının 15 Mart'ta başlayacağını ve 22 Mart’ta tamamlanacağını açıkladı. Erkeklerden 30 bin TL, kadınlardan ve gençlerden 15 bin TL ücret alınacağını belirten Zorlu, engelli aday adaylarından ise ücret talep edilmeyeceğini kaydetti. 

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Yeniden Refah Partisi (YRP), milletvekili adaylığı için başvuru ücreti erkekler için 7 bin 500 TL, kadınlar için ise beş bin TL olarak belirlendi. Deprem bölgesinde olanlar ya da depremden etkilenenlerden ise ücret alınmayacak.

TİP’İN ŞARTI YARDIM KOLİSİ

TİP aday adaylarından ücret istemezken deprem bölgelerinde yaşayan yurttaşlar için en az bir gıda ve bir hijyen kolisi hazırlanıp iletilmesi şartı konuldu.

HDP’DE 15 BİN TL

HDP’de Adaylık başvuru ücreti henüz ilan edilmedi ancak 15 bin TL olması, kadın ve engelliler için pozitif ayrımcılık uygulanması bekleniyor.

Haber Merkezi

Editör: Rozita Hamidi Cizreli