Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine sayılı günler kaldı. Tüm gözler siyasete dönmüşken partilerin seçim listeleri çok merak ediliyor. Millet İttifakı, cumhurbaşkanı adaylarının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıklamıştı. Millet İttifakındaki partilerin milletvekili listeleri ise merak konusu oldu. Peki, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti, 14 Mayıs'ta yapılacak seçime hangi listelerle girecek? İşte tüm merak edilenler...

ADAY LİSTELERİ İÇİN SON GÜN 9 NİSAN

DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti, 14 Mayıs'ta yapılacak seçime Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) listesinden girecek.

Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunulması için 9 Nisan son, bugün ise ittifaklara itirazların son günü.

CHP VE İYİ PARTİ'DEN 10 İLDE ORTAK LİSTE KARARI
CHP ve İYİ Parti oy potansiyelinin düşük olduğu, vekil sayısı 5'ten az olan Çorum, Van, Adıyaman, Aksaray gibi 10 ilde ortak liste yapma kararı almıştı. Bu il sayısı da 12'ye çıktı.

İKİ PARTİ ARASINDA "FERMUAR" MODELİ UYGULANACAK
Bazı illerde ortak milletvekili adayı listesi üzerinde çalışan İYİ Parti ve CHP, Millet İttifakı'nın milletvekili sayısını artırmak için, milletvekili çıkarma olasılığı düşük olan illerde seçime, fermuar modeliyle girme kararı aldı.

AKSARAY, GÜMÜŞHANE, ÇORUM...
Listede her iki parti adayının birbirini izlediği fermuar yöntemi, ağırlıklı olarak milletvekili sayısı 5 ve altında olan Aksaray, Gümüşhane ve Çorum gibi küçük illerde uygulanacak.

10 İLİN 7'SİNDE CHP'NİN ADAYI İLK SIRADA YER ALACAK
Fermuar modeliyle seçime girilecek illerdeki aday liste sıralaması, CHP ve İYİ Parti'nin önceki seçimlerde aldığı oy oranı ve seçmenin eğilimine göre belirlenecek. Buna göre, 10 ilin 7'sinde CHP'nin adayı, 3'ünde İYİ Parti'nin adayı ilk sırada yer alacak.

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.