Mescid-i Aksa müslümanların ilk kıblesidir. Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için önemi merak konusu oldu. Yurttaşlar arama motorlarında, '' Mescid-i Aksa'yı kim yaptı? Mescid-i Aksa ne zaman yapıldı? Mescid-i Aksa'nın önemi nedir?'' sorularını aratıyor. Peki, Mescid-i Aksa'yı kim yaptı? Mescid-i Aksa ne zaman yapıldı? Mescid-i Aksa'nın önemi nedir İşte tüm merak edilenler...

mescidi aksa3

MESCİD-İ AKSA'YI KİM YAPTI?

Mescid-i Aksa'yı kimin inşa ettiği tam olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklar Mescid-i Aksa'yı meleklerin inşa ettiğini söylerken, diğer bazıları Adem, oğulları Şît ve Nuh, İbrahim gibi isimlerin olduğu söylenmektedir. Aynı ihtilaf Kâbe'nin inşası için de geçerlidir. İbn Abbas'tan gelen bir rivayet ile İbn Hacer el-Askalânî'nin Fethu'l-Bârî kitabındaki bir rivayet hem Kâbe hem de Mescid-i Aksâ'yı ilk inşa edenin Adem olduğunu gösterir. Mescid-i Aksa araştırmacılarından Abdullah Marûf, Adem'in sadece 142 ve 144 dönüm arasında değişen bölgenin sınırlarını vaz etme anlamında ilk bânî olduğunu belirtir.

mescidi aksa1

MESCİD-İ AKSA NE ZAMAN YAPILDI?

Mescid-i Aksa'nın ilk defa ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmemektedir. Peygamber Hz. Muhammed'den nakledilen hadislerde bu mescidin, Kâbe inşa edildikten kırk sene sonra inşa edildiği ifade edilir. Ebû Zerr el-Gifârî, Peygamber Muhammed'den şöyle nakleder: "Yâ Resûlallah! Yeryüzünde ilk inşa edilen mescid hangisidir?" diye sordum. Dedi ki:Mescid-i Haram. "Sonra hangisidir?" diye sorunca, "Mescid-i Aksa" cevabını verdi. Dedim ki: Aralarında ne kadar süre var? Dedi ki: Kırk sene."

mescid aksa

MESCİD-İ AKSA'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Mescid-i Aksa, Müslümanların Mekke ve Medine'den sonra İslam'ın en kutsal üçüncü dini mabedi olarak kabul edilmektedir. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde bulunan ve 400 bin kapasiteye sahip olan Mescid-i Aksa, yüzölçümü alanı 144 dönüm olup Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. İslam inancına göre, Hazreti Muhammed'in Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükselişinin ilk durağı olarak biliniyor.Burası aynı zamanda Yahudiler için de kutsal bir alandır. Tapınaklar bölgesi ile Süleyman Tapınağı, Yahudiler ve Müslümanlar arasında çekişme konusudur.

Kadın servis şoförü erkeklere taş çıkartıyor Kadın servis şoförü erkeklere taş çıkartıyor

Haber Merkezi

Editör: Gökçe Acar