Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024'ün ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkardı. Para Politikası Kurulu (PPK) kararında, "gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı" belirtilerek, faiz artışlarının sonuna gelindiği mesajı verildi.

merkez bankasııı

Marmaris’te deniz turizmi masaya yatırıldı Marmaris’te deniz turizmi masaya yatırıldı

PPK'nın 25 Ocak Perşembe günü Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararla birlikte politika faizi yüzde 42,5'ten yüzde 45'e çıkarıldı. Bu artış, PPK'nın faiz artış hızında yavaşlama sinyallerinin ardından geldi ve piyasa beklentileriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşti.

merkez bankası-2

TCMB, faiz artışının ardından yapılan açıklamada, faizin yüzde 45'te tutulacağı mesajını verdi. PPK kararında, "Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir" ifadelerine yer verildi. Ayrıca, enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılığın gözden geçirileceği vurgulandı.

merkez bankası-1

Faiz artışlarının yurttaşları etkilediği bir diğer alan ise kredi kartı faizleri oldu. Ancak TCMB, 21 Aralık 2023'teki faiz kararının ardından kredi kartı faizlerinde değişiklik olmayacağını duyurarak, referans oranın yüzde 3,11 olarak belirlendiğini açıklamıştı. Böylece, faizdeki artışların tüketiciye etkisi sınırlandırılmış oldu.

merkez bankası

Merkez Bankası'nın karar metninde, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulların sağlanacağı belirtilirken, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri göz önünde bulundurularak enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar bu politikanın devam edeceği vurgulandı.

merkez bankası-2

Geçen yıl toplam 34 puanlık faiz artışı gerçekleştiren Merkez Bankası, bu kararıyla art arda 8 toplantıda faiz artışına gitmiş oldu. Haziran ayında başlayan sıkılaştırma süreci, Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığındaki ilk toplantısında yüzde 15'e çıkarılan politika faiziyle başlamış, ardından yapılan toplantılarda faiz artışlarına devam edilmişti.

Kaynak: Haber Merkezi