Terör örgütü PKK tarafından 17 Şubat 2016’da Ankara Merasim Sokak'ta askeri personel taşıyan servis araçlarının hedef alınması ile şehit olan 29 kişi anıldı. Bomba yüklü araçla sivil personelin hedef alındığı saldırıda 75 kişi ise yaralanmıştı. Merasim Sokak’ta bir araya gelen Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), Savunma Büro ve destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) ve Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) açıklamalarda bulundu. 

Merasim Sokak’ta 2016 yılında gerçekleştirilen terör saldırısını kınamak ve şehitleri anmak için Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), Savunma Büro ve destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) ve Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın ardından şehitlerin isimleri okunurken, kırmızı karanfil dağıtıldı. 

“ARADAN GEÇEN 6 YILDA NELER DEĞİŞTİ?”

Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) Genel Başkanı Özgür Karaca yaptığı konuşmada 17 Şubat 2016’da Türkiye kamuoyu Milli, Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yalnızca üniforma giyen asker kişilerden oluşmadığı, askerlerle aynı işyerlerini, aynı servisleri ve aynı riskleri paylaşan sivil kamu çalışanları olduğu gerçeğiyle yüzleştiğini ifade etti. Tüm ülkenin gözleri önünde, yıllardır dilekçeler ve davalarla anlatamadığımız ortak riskin ve beraber yıpranmanın ne demek olduğu, yaşanabilecek en acı şekilde gözler önüne serildi diyen Karaca sözlerini şöyle sürdürdü: “Aradan geçen 6 yılda neler değişti, maalesef ki koca bir hiç. Çünkü başlatılan çalışmalar bir türlü bitmedi, verilen sözler tutulmadı. Bizler hala Millî Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tüm karargahlarında, fabrikalarında, tersanelerinde, kışla ve karakollarında kısacası her noktasında çalışan ama sırf üniforma giymediği için statüsünden, söz hakkından, maddi-manevi tüm imkanlarından, hatta sosyal tesislerinde bir bardak çay içmekten bile mahrum bırakıla devlet memurlarıyız. Üstüne bu kadar ayrımcılık yeterli değilmiş gibi yakın zamana bir de toplu taşıma ayrımcılığı bu listeye dahil edildi.”

Karaca, konuşmasına bir örnek vererek şöyle devam etti: “Tutulmayan sözlerin bitmeyen çalışmaların en somut örneklerinden biri ise bizler gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinde memur olarak çalışan annesinin, kreş çıkışı aynı serviste evine götürmeye çalışırken renkli dünyası karanlığa gömülen Buse Şenses kızımızdır. Aradan geçen 6 yıla rağmen bürokratik engellemeler nedeniyle hala gazi statüsüne kavuşamamıştır. Maalesef görüyoruz ki hala bu gerçeklerle yüzleşemeyen devlet büyüklerimiz, asker yöneticilerimiz var.”

Çalışma şartlarını8n diğer kamu kurumlarında çalışan büro, bankacılık ve sigortacılık emekçilerinden tamamen farklı olduğuna dikkat çeken Karaca, “Ülkenin korunması ve güvenliği için verdiğimiz hizmetin önemini ve risklerini anlatabilmemiz ancak 4688 sayılı kanuna ‘Savunma ve Güvenlik Hizmet Kolunun’ eklenmesiyle mümkün olacaktır ve ASİM-SEN bu konudaki mücadelesinden asla taviz vermeyecektir” dedi. 

“DEVLETİMİZİN ALMIŞ OLDUĞU KARARLARI DESTEKLİYORUZ”

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Hamza Dürgen ise grup adına yaptığı açıklamada 6 yıl önce evine gitmek isterken savunmasız bir halde servis bekleyen 11 astsubay, 12 memur, 2 işçi, 1 er ve 3 vatandaşın pusu kurularak şehit edildiğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Terör saldırısının asıl amacı ülkemizde kaos ortamı oluşturarak toplumunun huzurunu bozmalk ve Türkiye Cumhuriyeti’ni zor duruma düşürmektir. Buradan tüm dünyaya, Türk milletinin birlik ve beraberliğine göz dikenlere sesleniyoruz. Bizler şanlı Tür ordumuzun birer ferdi ve aziz Türk Milletinin kahraman neferleri olarak istiklal ve istikbalimiz uğruna canlarımızı seve seve feda etmeye her daim hazırız.”

Nerede olursa olsun her türlü teröre karşı olduklarına değinen Dürgen, “Devletimizin bu konuda almış olduğu kararları destekliyoruz ve güvenlik güçlerimizin yurt içi ve yurt dışında sürdürdüğü terörle mücadelesinde de sonuna kadar yanındayız. Bu alçakça yapılan saldırıyı unutmayacağız, unutturmayacağız, şehitlerimizin aziz hatıraları ilelebet kalbimizde hep yaşayacaktır” dedi. 

(Serkan DEMİRTAŞ)

Editör: TE Bilisim