Bu aralar evde vakit geçirmemize rağmen çoğu insanda bir yorgunluk hakim..Pandemi, psikolojik olarak oldukça yordu zaten hepimizi özellikle de sağlık çalışanlarımızı.. Sanırım üzerine biraz da bahar yorgunluğu eklendi..

Şöyle ki; İnsan vücudunda oluşan yorgunluk hali bilimsel olarak 3 başlık altında toplanmış. Kronik yorgunluk sendromu,psikolojik yorgunluk ve bizim bu dönemlerde yaşadığımız bahar yorgunluğu... Ee bir de kendim eklemiş olayım malum pandemi yorgunluğu bunu da psikolojik yorgunluk içine dahil edebiliriz.

Evet! Hepimizin dört gözle beklediği;,çiçek,böcek dünyasının sahibi bahar mevsiminin, insanoğlu üzerindeki olumsuz  etkisi tıp dünyası tarafından kabul görüyor. Hatta  bahar yorgunluğunun sadece basit bir vücut halsizliği olmadığını vücudun beli bölgelerine ciddi etkilerde bulunduğunu açıklıyorlar.Yani bu dönemde bilinçli olmanın öneminden bahsediyorlar.Bundan dolayı etkilerini ve çözümlerini sizlerle paylaşmak isterim.Hiç yorum yapmadan uzman görüşlerini aynen aktarıyorum.

Dikkat edilmesi gereken konular;

Bahar yorgunluğa karşı en iyi ilaç tatile çıkmaktır. Biliyorum pandemi döneminde ve kısıtlamaların olduğu bu günlerde bu mümkün değil ama sağlığımız için evde kalmak bizim için en güvenlisi ve en doğrusu.. Pandemi sonrası  imkanlarınızı zorlayarak birkaç günlüğüne de olsa farklı yerler görebilirsiniz.

“Her gün sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyüş yapın. Ancak bu yürüyüşleri güneşli günlerde yapmaya özen gösterin.

Her sabah 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Ama vücudunuzu aşırı yormaktan da kaçının.

Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin.

Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Bunun dışında Mg, Zn, Cu gibi mineralleri de mutlaka dışarıdan alın.

Günde 2 litreye yakın su içmeye çalışın.. Yemek yemeden ve yatmadan önce vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın.

Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın.

Hoşunuza giden konuları düşünün veya hoşlandığınız bir film seyredin.

Hastalıktan uzak baharın tük güzel yönlerini yaşamanız dileğiyle...Sağlıcakla Kalın..