TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler ve oylamalar neticesinde Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Antlaşması’nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi. Meclis’te 592 milletvekili bulunurken 398 oy kullanıldı. Oylardan 279’u teklifi kabul ederken, 119 ret oyu geldi.

AK PARTİ, MHP VE VHP’DEN “EVET” OYU GELDİ

Kanun teklifine AK Parti, MHP, CHP evet oyu verirken; YENİ Parti, İYİ Parti, DEM Parti ve Yeni Yol Grubu hayır oyu verdi. Oylamada 279 milletvekili evet oyu kullandı. 119 milletvekili ise hayır oyu verdi.

Mekke Yasasi

3 ÜLKE ARASINDA YENİ İŞ BİRLİĞİ

Kabul edilen teklife göre; 3 ülke arasındaki savunma ve güvenlik iş birliğinin yanı sıra savunma sanayi alanında ortak projeler geliştirilecek. Bu çerçevede tarafların savunma sanayisi kuruluşları arasında teknoloji paylaşımını, ortak teknoloji geliştirilmesini ve ortak üretimi desteklemesi kararlaştırılıyor.

Savunma alanında ortak üretimin teşvik edilmesi, uzmanlık gerektiren teknolojilerde ortak araştırma ve geliştirme projelerinin yürütülmesi, savunma inovasyonunun desteklenmesi ve askeri sanayi alanında insan kaynağını yetiştirilecek.

Türkiye'nin nüfusu 86,5 milyonu aştı
Türkiye'nin nüfusu 86,5 milyonu aştı
İçeriği Görüntüle

Tarafların ayrıca savunma araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile inovasyon alanlarında uzmanlık ve edinilen tecrübeleri paylaşması hedeflenecek. Askeri iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla savunma kurumları arasında karşılıklı personel değişimi, ortak eğitim programları ve tatbikatlar düzenleyecek. Bu faaliyetlerle tarafların silahlı kuvvetleri arasındaki birlikte çalışabilirlik artırılacak.

Mekke Anlaşma

TARAFLAR ARASINDA LOJİSTİK DESTEK SAĞLANACAK

Teklif kapsamında, barışta, savaşta ve diğer olağanüstü durumlarda silah, mühimmat, yakıt, yedek parça ve diğer teçhizat dahil olmak üzere lojistik destek sağlanacak.

Teklif ile bölgesel ve uluslararası istikrarı ve güvenliği olumsuz etkileyen terörizmin tüm çeşit ve tezahürleriyle mücadelede mevcut iş birliğinin ve ortak çabaların operasyonel düzeyde de güçlendirilecek.

Kaynak: İ