Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz MBTI nedir merak konusu. Peki,MBTI testi nedir? MBTI açılımı nedir? Ne işe yarar? Harflerin anlamları nedir? İşte detaylar...

MBTI TESTİ NEDİR?

 Katharina Cook Briggs ve Isabel Myers tarafından, ünlü psikiyatrist Carl G. Jung'un kişilik/karakter analizlerinden yola çıkılarak hazırlanmış bir kişilik çözümleme çalışmasıdır. İlk önerildiği 1921 yılından bu yana kişilik/karakter analizi, kişisel gelişim ve takım formasyonu alanlarından dünyada en çok kabul gören metodolojilerden biridir.

AMACI ÖZ BİLDİRİM ORTAYA ÇIKARMAK

MBTI testinin amacı bir öz bildirim ortaya çıkarmaktır. Yani insanların dünyayı nasıl bir şekilde algıladıkları ile nasıl kararlar verdikleri durumunu farklı psikolojik tercihlerle ortaya koyan iç gözlemsel bir testtir. Bir başka deyişle kişilik tipinizi bu yolla öğrenebilirsiniz. Böylelikle kişilik farklılıkları konusunda bilgi sahibi olmak mümkündür.

MBTI AÇILIMI NEDİR?

MBTI olarak bilinen testte sözcüklerin baş harfleri kullanılmıştır. Bu sözcükler ise sırasıyla Myers-Briggs Type Indicator şeklinde bilinir.  Türkçe olarak ifade edeceğimiz zaman Myers-Briggs Tip Göstergesi olduğunu söyleyebiliriz.

isfp-kisilik-tipi-nedir-1

Test kapsamında kişilik farklılıklarını tanımlamak için bir dizi harf çifti kullanılır bunlar: 

İçe Dönükler (I)

Bu grup, genel olarak temkinli, sessiz ve olayları ya da kişileri çok iyi gözlemleyerek değerlendiren kişilerden oluşur. İçe dönükler, kendi başlarına hareket ederler ve kısıtlı bir çevreleri vardır. Yakın ilişki kurmaktan hoşlanmazlar.

Dışa dönükler (E)

Arkadaş ortamı ya da iş hayatında herkesle arası iyi olan, konuşkan, etkinlikler organize eden kişilerdir. Açık sözlüdürler. Sosyal ortamlarda fazla zaman geçiren dışa dönükler, içe dönüklerin aksine yüzeysel ilişkiler de kurabilirler.

Sağduyulular (S)

Olayları ya da kişileri çok iyi gözlemleyip doğru analizler yapan arkadaşınız mutlaka olmuştur. Ya da arkadaş ortamınızın gözlem yeteneği yüksek kişisi siz de olabilirsiniz. Çevreyi hızlıca kavrayabilen, meraklı, ayakları yere sağlam basan, zor durumlarda pratik çözümler üretebilen ve hatalarından ders çıkaran kişiler sağduyulular grubuna girerler. Sağduyulular inandıkları bir fikre başkalarını da kolayca ikna edebilirler.

Sezgisel Olanlar (N)

Aklına harika fikirler gelen, olaylara kimsenin bakmadığı açılardan bakabilen, hayal güçleri kuvvetli, hislerine güvenen ve bazı durumlarda kafaları da kolay karışabilen kişiler sezgisel grubuna dahildir.

Düşünenler (T)

Tüm süreçleri objektif değerlendirebilen düşünenler, dediğim dedik yapıdadırlar. Kuralcı, bildiği doğrudan vazgeçmeyen, prensiplerini çok önemseyen, eşitlikçi ve bir olay ya da durumla ilgili birden fazla ihtimal üzerine kafa yorabilen kişilerdir.

Hissedenler (F)

Hissedenler; samimi, yardımlaşmayı seven, değerlerine tutkuyla bağlı, kendi düşüncelerinden ve yargılarından oldukça emin kişilerdir. Anlayışlı olan hissedenler çevresindeki insanları ve duyguları dikkate alır ve önemserler.

Yargılayanlar (J)

Yargılayanlar, planlı ve programlı hareket ederler. Sistem onlar için çok önemlidir. Kurallara uymayı da kural koymayı da çok severler. Temkinli, tedbirlidirler ve başkalarının hayatını yönetmekten, geleceğin her ayrıntısını detaylı bir şekilde planlamaktan hoşlanırlar.

Algılayanlar (P)

Rutini hiç sevmeyen algılayanlar, her zaman alternatif arayışındadırlar. Deneylere, maceraya, yeni keşiflere açıklardır. Yeni fikirler onları çok heyecanlandırır. Açık fikirli, rahat ve keyfine düşkün olan algılayanlar hayatın akışını sonuna kadar hisseder ve yaşarlar.

Test sonucunda oluşan bu 8 harf kombinasyonundan toplam 16 tane kişilik tipi ortaya çıkıyor. Bunlar şu şekildedir:

mbti-ara-gorsel-1536x1000

ESTP – Kurucular

ISTP – Ustalar

ESFP – Oyuncular

ISFP – Düzenleyiciler

ESTJ – Amirler

ISTJ – Sorgucular

ESFJ – Destekçiler

ISFJ – Koruyucular

ENFJ – Öğretmenler

INFJ – Danışmanlar

ENFP – Şampiyonlar

INFP – Şifacılar

ENTJ – Mareşal

INTJ - Tepe yöneticiler

ENTP – Kaşifler

INTP – Mimarlar

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen