Özel Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Tüm dünyada korona virüs pandemisi hala etkisini devam ettiriyorken birçok ülke maske kurallarını gevşetmeyle ilgili yeni kararlar aldı. Türkiye’de de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamaları ile açık havada maske kullanmanın zorunlu olmadığı, kapalı ortamlarda da havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmanın artık şart olmadığı belirtildi. Bu yeni alınan karar ise maske satışlarının azalmasına neden oldu. Konuyla ilgili konuşan Medikal Firma Genel Müdürü Ömer Tanrıverdi, merdiven altı maskeye karşı uyarılarda bulunurken maske satışlarının ise düştüğüne dikkat çekti. 

Bir medikal firmada Genel Müdür olarak çalışan Ömer Tanrıverdi, “Pandeminin ilk başladığı zamanlar adeta talebe yetişemezdik şimdi ise günde 2-3 kutu anca satabiliyoruz. Tabi bunda, yasakların yavaş yavaş kaldırılması da etkili oldu. Biliyorsunuz açık havada maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Fakat her durumda yine de tedbirli olmakta fayda var” dedi. 

“TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMAK GEREKİYOR”

Aybaşında alınan yeni kararları açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak artık şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak” açıklamasında bulunmuştu. Bunun üzerine maske satışlarının düştüğüne işaret eden Medikal Firma Genel Müdürü Ömer Tanrıverdi, şu anda medikal ürünlerde yaşanan fiyat artışı sebebiyle işletme olarak malzeme alımını durdurduklarına değindi. 

Alınan yeni kararlar ile maske satışlarının çok düştüğüne dikkat çeken Tanrıverdi konuşmasını şöyle sürdürdü, “Geçen seneye nazaran maske satışları epey azaldı. Pandeminin ilk başladığı zamanlar adeta talebe yetişemezdik şimdi ise günde 2-3 kutu anca satabiliyoruz. Tabi bunda, yasakların yavaş yavaş kaldırılması da etkili oldu. Biliyorsunuz açık havada maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Fakat her durumda yine de tedbirli olmakta fayda var, maske kullanımımıza kalabalık, kapalı, havasız ortamlarda son derece dikkat etmeliyiz, tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.” 

Ömer Tanrıverdi

ÜRÜNÜN ORİJİNAL OLUP OLMADIĞINA DİKKAT!

Tanrıverdi, salgının başladığı günden bu yana neredeyse hayatımızın ayrılmaz parçası olan maskenin doğru seçimine ilişkin bilgiler vererek şöyle konuştu:

“İnsanlar medikal ürünleri, medikal firmalardan satın alsınlar. Satın alınan maskelerin veya ürünlerin üzerinde barkodlar vardır, vatandaşlar lütfen bu barkodları telefonlarına yükleyecekleri bir barkod okuyucu uygulamasıyla kontrol edip ürünün orijinal olup olmadığına dikkat etsin. Maskelerin özelliklerinin mutlaka üzerinde yazması gerekiyor. Maske alırken kullanıcıların sahte ürünlere karşı dikkat etmesi gereken nokta ise “CE” işareti. Tüketiciler bu noktada bilinçli olmaya özen göstermeli.”

Telefonlara yüklenen barkod okuyucu uygulaması ile ürünün üzerindeki kod okutulduğunda o ürünün hangi firmaya ait olduğu ve diğer bilgilerin yer aldığına dair uyarıda bulunan Tanrıverdi, “Ürün firma garantisi altında satılıyorsa daha güvenli oluyor ne yazık ki merdiven altı diye tabir ettiğimiz üretim yerlerinde maske üretilebiliyor. Bunun önüne geçmek adına tüketiciler bilinçli olmalı. Barkod okuttuğunuzda ekranınıza ürüne dair bilgiler gelmiyorsa, satın aldığınız maske merdiven altı bir ürün demektir ve kullanmamanız gerekir. Örneğin, bazı maskelerin üzerinde 3 katlı yazıyor fakat alıp baktığımızda maske 2 katlı çıkıyor. Maskenin içindeki kumaşların kalınlık mikronları var. Kaliteli bir maske, üç katlı ve en az 40 gram olmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nın onayından geçmiş ürünleri kullanmak hayati bir öneme sahip. Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği kriterler var ürünün bu kriterleri geçmesi gerekiyor. Ürün bu kriterlerden geçmediği takdirde zaten piyasaya sürülmüyor. Maskelerin özelliklerinin mutlaka üzerinde yazması gerekiyor.” diye konuştu.

“FİYATLARDAKİ ARTIŞ DEVAM EDECEK”

Döviz kurunda yaşanan artışın medikal ürünlerin fiyatlarını da etkilediğine değinen Tanrıverdi, sektör olarak kur artışından çok büyük etkilendiklerini söyledi. Firma olarak ürünlerinin çoğunun Çin’den geldiğine dikkat çeken Tanrıverdi, “Ürünlerimiz ithal olduğu için dolar kuru dalgalanmasından biz de etkilendik. Bu anlamda fiyatlar da iki katına çıktı” dedi.“Kur artışı, işletme fabrika giderlerinin artması, akaryakıt fiyatlarının artması medikal sektörünü de olumsuz etkiledi” diyen Tanrıverdi şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Ürün fiyatlarındaki artışın devam edeceğini ön görüyorum, temin konusunda sıkıntı yaşamıyoruz fakat ürünleri yüksek maliyetle alıyoruz ve bu şekilde vatandaşa iki katı fiyatına satmaya da pek razı değiliz, açıkçası bunu istemiyoruz. Şu anda medikal ürünlerde yaşanan fiyat artışı sebebiyle işletme olarak malzeme alımını durdurduk.”

Editör: TE Bilisim