“Efendileri özgürce seçmek, efendileri ya da köleleri ortadan kaldırmamaktır.” Sözünün sahibi Herbert Marcusse 1979 yılında bugün hayata gözlerini yumdu. Amerika Birleşik Devletleri’nde 20. Yüzyılın önde gelen yeni sol filozoflarından biriydi ve Karl Marx’ın sıkı takipçisiydi. Marcuse’ un yazıları, modern toplum ve teknoloji ve bunların yıkıcı etkileri ile devrimin gerekliliği konularına odaklanıyordu. Sigmund Freud’un teorilerini çağdaş toplu ve siyasetin karakterine uygulaması, bilimsel ve başka türlü pek çok araştırmanın konusu oldu. 

19 Temmuz 1898’de Berlin’de doğan Marcuse, 1934 yılında Amerika’ya göç etti ve New York’taki Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’ne katıldı. 1941’de ABD vatandaşı oldu. Ayrıca 1941’de Marcuse, Hegel ve sosyal teorinin yükselişi üzerine çalışması olan Akıl ve Devrim adlı kitabını yayınladı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Marcusse OSS’de (daha sonra CIA oldu) görev yaptı. Ardından birkaç yıl boyunca profesörlük yaptı.

Marcusse Eros ve Civilization adlı kitabında Neo-Freudce bir bakış sunuyor. Statükonun izin verdiğinden daha fazla erotim toleransını savunuyor. Kitap, cinselliğe karşı hoşgörülü bir tutumun saldırganlıktan uzak bir toplumda daha tatmin edici bir yaşam sağlayacağını savunuyor. Bu kitap nedeniyle Marcuse, “cinsel devrim” in filozoflarından biri olarak kabul edilir.

Marcuse’nin kapitalis topluma yönelik eleştirileri, 1960’lardaki solcu öğrenci hareketinin kaygılarıyla şekillendi Çğrenci protestolarında konuşmaya istekli olması nedeniyle, Marcuse kısa süre sonra sevmediği ve reddettiği bir terim olan “yeni solun babası” olarak tanındı. Çalışmaları, popüler kültür ve bilimsel popüler kültür çalışmaları üzerine entelektüel söylemi büyük ölçüde etkiledi. 1960’ların sonlarında ve 1970’ lerde Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da birçok konuşma angajmanı yaptı. 29 Temmuz 1979’da bir konuşma yapmak üzere davet edildiği Almanya ziyareti sırasında felç geçirdikten sonra vefat etti.

Editör: TE Bilisim