Emekliler, “Yaşamda onur, emeklilikte huzur” ve “İnsanca, hakça bir yaşam için” sloganlarıyla en düşük emekli aylığının yükseltilmesini talep etti. Mamak’ta yaşayan ve düşük emekli maaşı alan 75 bin emeklinin %85'i yoksulluk sınırının altında zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Mamak Belediye Başkanı Şahin, sosyal medya hesabından emeklilerin hak ettikleri yaşam standartlarına ulaşmalarını sağlamak için yanlarında olmaya devam edeceklerini belirtti. Emekli vatandaşlar, ekonomik zorluklarla boğuşurken, insanca yaşam şartlarının sağlanması için destek bekliyor.

 Mamak’ta Emekli Olmak Ne Demek (2)

Geçtiğimiz hafta Pazar günü, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce emekli Cumhuriyet Halk Partisi’nin düzenlediği Büyük Emekli Mitingi’nde buluştu. Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP Ankara Milletvekilleri, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, ilçe belediye başkanları, emekliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Yaşamda onur, emeklilikte huzur”, “Emeklilikte güvence, gelirde adalet”, “İnsanca, hakça bir yaşam için”, “Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz” yazılı dövizler taşıyan emekliler, 10 bin lira olan en düşük emekli aylığının yükseltilmesi başta olmak üzere, farklı sorunlarını ve taleplerini alana taşıdı. 

Mamak’ta Emekli Olmak Ne Demek (6)

Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, emeklilerin hak ettikleri yaşam standartlarına ulaşmalarını sağlamak için emeklilerin yanlarında olmaya devam edeceklerini belirterek, konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Başkan Şahin, “Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel öncülüğünde, Ankara Milletvekillerimiz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş, ilçe belediye başkanlarımızla ‘Onurlu Yaşam, Hakça Paylaşım’ diyerek haykırdığımız  ‘Büyük Emekli Mitingimizde emekli vatandaşlarımızla bir araya geldik. Emeklilerimizin haklı taleplerini meydanlara taşıyarak, onlara ses olduk. Emeklilerimizin hak ettikleri yaşam standartlarına ulaşmalarını sağlamak için mücadele vermeye ve yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Çankaya'da ''Plastiksiz Temmuz'' Çankaya'da ''Plastiksiz Temmuz''

Emeklilik kişinin yıllarca süren yoğun ve özverili çalışmanın yerini hak edilmiş aktif bir dinlenme sürecine bırakacağı bir dönemdir. Hayat herkes gibi emekliler için de gürül gürül akmakta, yeni fırsatlar ve yeni deneyim imkânları sunmaktadır. Bu nedenle emekliliğin, emeklilere hayatın sunduğu fırsatları mümkün kılacak şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartların sağlanamadığı durumda emeklilik emekliler için, emekliler de aileleri için birer yüke dönüşmektedir.

Mamak’ta Emekli Olmak Ne Demek (5)

Artan hayat pahalılığı karşısında en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılayamaz duruma geldiklerini belirtiyor emekliler.  Emekli maaşının mutlaka insan onuruna yaraşır bir seviyeye çıkarılması gerektiğini belirtiyorlar. Türkiye’de yaklaşık 16 milyon emekli bulunuyor. Emekliler, yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla zor günlerden geçiyor. Geçinmekte zorlanan emekliler, ekstra iş yapmak zorunda kalıyorlar. Mamak’ta da yaklaşık 75 bin emekli yaşıyor. Bunların %85'i yoksulluk sınırının altında çok düşük emekli aylıkları alıyorlar ve birçoğu emekli aylıklarıyla geçinemediklerinden dolayı çalışmak zorunda kalıyor. Emeklilik aylığı artık emekliler için ekonomik güvence olmaktan çıktı. Bırakın lüks içinde yaşamayı artık köylerine bile gidememekten yakınıyor emekliler.

Mamak Belediyesi olarak uzun yıllar çalışmış sonrasında emekli olmuş insanların kapısını çaldık ve emeklilik hayatlarını sorduk.

“44 yılın karşılığı aldığımız maaş” diye söze başlıyor Y.A (62). Y.A Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli. 44 yılını vermiş işine. Yurt dışındaki turistlerin emeklilik zamanlarında ülke turu yapmalarına imrendiğini belirtiyor ve ekliyor “25 bine yakın emekli maaşım. Aldığım paraya göre harcamamı, hesabımı yaparsam evet yetiyor derim. Ama bazı ihtiyaçlardan kısarak. Avrupa’da emekliler, ülke turuna çıkıyor. Bırakın yabancı ülkeleri gezmeyi, kendi ülkemi gezmeyi, köyüme gidemiyorum. Daha iyi olması lazım şartlarımızın. Allah tüm emeklilerimize yardım etsin”
Mamak’ta Emekli Olmak Ne Demek (3)

Eşinin maaşı ile birlikte evine giren paranın 20 bin lira olduğunu söyleyen N.K (67), çocuklarının destekleriyle geçindiklerini söylüyor. “Hacettepe Üniversitesi’nden emekliyim. 24 yıl oldu emekli olalı. 24 yıl devletime hizmet ettim. Sosyal yaşamı çok seviyorum ama artık lükse giriyor. Torunlarıma bakıyorum ama harçlık veremiyorum. Karne zamanı geliyor ama ben kara kara düşünüyorum nasıl harçlık vereceğim diye. Büyük Emekli Mitingi’ne eşimle birlikte katıldık. Umarım mitingin bizlere faydası olur, durumumuz düzelir”
Mamak’ta Emekli Olmak Ne Demek (1)

34 yıl devlet memurluğu yapan Y.G (60) de, 2,5 yıldır emekli olduğunu belirterek, “Ne için çalışacağım?  Ya da bize kim iş verecek? 34 yıl hizmet verdim, daha niye çalışacağım?17 bin beş yüz lira emekli maaşı alıyorum. Çok şükür ki evim kendimin. Ya evim kira olsaydı? Giyimimizden, kuşamımızdan kestik.  Sadece insanca yaşamak istiyoruz. Hiçbir lüks masrafımız yok. Sadece insan onuruna yakışır bir şekilde geçinmek istiyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi