Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Kedi köpek mamalarının fiyatlarının artması hayvanseverleri zor duruma soktu. Mama fiyatlarının neredeyse iki kat arttığını ifade eden hayvanseverler mamalara uygulanan yüzde 18’lik KDV oranının düşürülmesi için sosyal medyada kampanya başlattı. Kampanyaya ise birçok siyasetçi de destek verdi. 300 köpeğin bakımını gönüllü olarak üstlenen Hayvan Kurtarma Derneği başkanı Zekiye Taş Köklü, günlük mama maliyetlerinin bin 575 liradan 2 bin 700 liraya çıktığını ifade ederek, “Mama lüks değil, ihtiyaç” ifadelerini kullandı.

Hayvan Kurtarma Derneği başkanı Zekiye Taş Köklü, “Marketlerdeki fiyatlara ilişkin nasıl fiyat politikası yapıldıysa bu şekilde bir çalışma hayvan mamaları için de siyasetçiler tarafından yapılmalı. Sonrasında KDV indirimine mi gidilir ya da başka bir çözüm mü bulunur bilemiyorum ama tek bildiğim şey hayvanların böyle giderse aç kalacak olmaları ve önümüzün kış olmasıdır.” diye konuştu.

Hayvan Kurtarma Derneği başkanı Zekiye Taş Köklü

“BİR AY ÖNCE 105 TL’YE ALDIĞIMIZ 15 KİLOGRAMLIK PAKET MAMA ŞU ANDA 180 TL”

Rehabilitasyon merkezlerinde 300’ü aşkın engelli köpeğin bakımını üstlenen Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Zekiye Taş Köklü, kedi köpek mama fiyatlarına 1 ay içerisinde neredeyse yüzde yüz zam geldiğini ifade ederek, gönüllü olarak birçok sayıda hayvan bakanlar için çok zor bir sürece girildiğini ifade etti. Evinde tek hayvan besleyenlerin de bu süreçten kötü etkilendiğini fakat kendisi gibi çok sayıda hayvana bakanlar için ‘korkunç’ bir döneme girildiğine dikkat çeken Köklü şunları ifade etti: “Bir ay önce 105 TL’ye aldığımız 15 kilogramlık paket mama şu anda 180 TL. Önümüzü göremiyoruz gerçekten. 13 yıldır bu canlara bakıyoruz, ilk defa bu derecede zorlandık. Pahalılıktan dolayı evcil hayvanlarını sokaklara bırakanların olduğunu duymaya başladık. KDV kaldırılsa hayvan severler biraz olsun rahatlayacaktır” dedi.

Besledikleri hayvanlara günde 12 torba mama harcadıklarını söyleyen Köklü, “Maliyet korkunç bir hal alamaya başladı ve biz ilk kez bu kadar zorlandık. Günlük bir hesap yapacak olursak günlük mama masrafımız bin 575 liradan 1 bin 700 liraya çıktı. Üstelik bu bahsettiğim günlük masrafımız. Birde bunu aylık olarak hesapladığımızda ortaya devasa bir rakam çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Köklü, “Marketlerde nasıl fiyat politikası yapıldıysa bu şekilde bir çalışma hayvan mamaları için de siyasetçiler tarafından yapılmalı. Sonrasında KDV indirimine mi gidilir ya da başka bir çözüm mü bulunur bilemiyorum ama tek bildiğim şey hayvanların böyle giderse aç kalacak olmalarıdır ve önümüz kış. Şu süreçte ne yapabilirim ki? Ya onlara besleyemediğim için sokağa bırakacağım ya da kötü beslenmelerine neden olacağım. Benim şu an 2 alternatifim var. Beslediğimiz hayvanların içinde tedaviye gidip gelenler de var. Örneğin 5 tanesinin böbrek rahatsızlığı var ve onların da maması bin 200 lira oldu. Normal mama vermeye kalksam zaten böbreklerinden rahatsızlar, sağlık durumları iyice kötüye gidecek. Tedavi giderlerinden de bahsedecek olursak onların da fiyatları artmış durumda. Veterinerler de bir noktada haklı, çünkü onlara gelen malzemeler de dolarla, euro ile geliyor.” diye konuştu.

“HAYVANLAR AÇ SUSUZ KALMAYA BAŞLAYACAK”

Özellikle sahipsiz hayvanların çok zor durumda kalacağına değinen Köklü, “Ben bir şekilde besleyebiliyorum hayvanları fakat arada bir beslemeye gidenler de bir süre sonra fiyat artışından dolayı beslemeyi kesecekler. Sonrasında da hayvanlar aç susuz kalmaya başlayacak. Açlık hayvanlarda agresiflik yaratacak ve bir şekilde insanların da bu duruma tepkileri olacak” diye konuştu.

Köpeklere mama harici başka bir şey veremeyeceklerini, 12 yıldan bu yana sadece kuru mama ile beslendiklerini söyleyen Köklü, “Acilen bir çözüm bulunmalı. İlk kez bu kadar kara kara düşünüyor ve uykularımız kaçıyor. Çünkü hayvanlar konuşamıyor, dertlerini anlatamıyor. Bizler de onların sesi olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Sosyal medyada başlatılan mama fiyatlarındaki yüzde 18’lik KDV oranlarının düşürülmesi için başlatılan çağrıya ilişkin konuşan Köklü,” Sosyal medyada çok güzel bir kampanya başlatıldı ve birçok kişi destek verdi. Bunların için de siyasetçiler de var. Fakat biz esas desteği Cumhurbaşkanından bekliyoruz. Eğer Cumhurbaşkanının haberi olursa bir kararname ile bunun çözülebileceğine inanıyorum” diye konuştu.

“ŞUAN MAL ALMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Mama satışıyla ilgilenen Muhammed Utlu ise geçen hafta satın altığı mamayı bu hafta yüzde 10 farkla alamadığını belirterek, “25 bin lira fark vererek mal almaya çalışıyorum onu bile şuan almak mümkün değil. Yaşanan artıştan dolayı ne tadımız kaldı ne de tuzumuz desek abartmış olmayız. Ben aynı zamanda tarım işiyle de ilgileniyorum. Örneğin buğday fiyatı temmuz ayından bu yana hızla yükselmeye başlamıştı ve bugün bunların yaşanacağı o zamandan belliydi. Şubat ayında beklediğimiz fiyatlar ise Kasım ayında yaşanmaya başladı. Ocak, Şubat ayında da yine yüksek derecede zam bekliyoruz. Ne yazık ki hem hiperenflasyon hem de kıtlık kapımızda diyebiliriz” dedi.

Evinde hayvan besleyen hayvanseverlerin görüşleri ise şöyle:

Bahar Şahinsoy: Kedi, köpek mamalarındaki astronomik artışla birlikte evde bizimle birlikte yaşayan evcil dostlarımızı nasıl besleyeceğimiz konusunda kaygılarımız arttı. Her gün zam gelen mamaları artık azar azar alabiliyoruz belki de yakın gelecekte hiç alamayacak duruma düşeceğiz. O zaman nasıl besleyeceğiz çocuklarımızı? Bu kadar pahalılıkla baş etmek mümkün değil hele ki temel ihtiyaçların tümüne birden bu kadar zaman gelmişken...Bir yandan sokaktaki canlar için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz fakat mama fiyatları bu şekilde arttıkça bunu da yapamayacak duruma geleceğiz. Sokaktaki hayvanlar aç, susuz... onların doğal yaşam ortamlarını ellerinden almakla kalmayıp çöplerden beslenmeye mahkum ettik. Çöpler hayvanların beslenme alanları değildir! Sokak canları için de düzenli besleme yapılması gerekiyor. Sokaktaki hayvanlar hiç düşünülmüyor bu konuda herkesin bir şeyler yapması gerek öncelik de belediyelerin... Mama fiyatlarındaki KDV oranının kaldırılmasını istiyoruz çünkü mama lüks değil ihtiyaçtır.

Pelin Dehmen: 2015 yılından beri sahiplendiğimiz Border Collie ve Border Terrier cinsi köpeklerimizle hayatımıza devam ediyoruz. Hayvan beslemenin lüks olmadığı gibi onlarsız bir hayat düşünemiyorum, dolayısıyla bizler gibi onların da gıda hakkı olduğuna inanıyorum. Mamayı büyük paketlerde ekonomik olması amacıyla kiloluk alıyoruz. Bir iki ay öncesinde paketini yaklaşık 60 liraya aldığımız mama şuanda 90 TL’ye kadar çıkmış durumda, her ay bu mamadan 2 paket alıyoruz ve fiyatlar durmadan yükseliyor. Mamalara gelen bu zammın indirilmesi için ben de çağrıda bulundum. Evcil hayvanlar için olduğu kadar bu mamaları imkânımız el verdiğince sokak hayvanları için de almaya çalışıyorum. İş yerimde beslediğim 6 adet sokak köpeği için de ayrıca çalışanlar olarak aldığımız mamalara da gelen zamlardan dolayı üzgünüz. KDV’nin kaldırılması ve bazı fahiş fiyatla satılan mamaların denetimleri yapılırsa hem evimizde batiğimiz hayvanlarımıza mama desteği hem de daha çok sokak hayvanına mama desteği sağlayabiliriz. Kış ayının gelmesi ile yiyecek bulmakta zorluk çekecek sokak hayvanları için de mama desteğini sağlamamız gerektiğini düşünüyorum ancak bu zamlar bu konuda biz hayvanseverlere engel teşkil ediyor.  Bu dünyada yalnızca insanlar yaşamıyor, daha yaşanılası bir dünya için çevremizde nefes alıp veren diğer canlılara da saygı göstermek yardımcı olmak hepimizin sorumluluğudur.

Elif Deniz Kurt: Öğrenciyken aldığım mamayı şuan alamıyorum. Orta kalitede başka bir ürüne geçtik ama uzun vadede sağlık giderlerine etkisinin ne olacağını kestirmek zor. Bir de bazı özel durumlarda kedilerin yemesi gereken tedavilerini tamamlayan klinik mamalar var ki onların fiyatları artık ulaşılmaz. Bir buçuk kilogramı 230 lira olmuş durumda. Hayvanseverler olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz.

Editör: TE Bilisim