Covid-19 salgınından dolayı yeni kısıtlamaların gündeme gelmesi ile lokantacılar, kebapçılar, köfteciler sektöründeki esnaf 10.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servisi ve gel-al hizmeti vermeye başladı. Pandemi ile zor günler geçiren yemek sektörü esnafının iflasın eşiğinde olduğunu ifade eden Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin ise hijyen koşullarının sağlanması ile esnafın tekrardan dükkan açması gerektiğini belirtti. 

Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin ile yemek sektöründe hizmet veren Ankara esnafının yaşadığı sorunları konuştuk. Pandeminin başladığı ilk günden bu yana ekonomik anlamda en çok sıkıntı yaşayan esnafın yemek sektörü olduğunu ifade eden Aztekin, devletin esnafa el uzatması gerektiğini söyledi. 

“ÇOĞU ESNAFIMIZ SİFTAH YAPAMADAN KEPENGİNİ KAPATIYOR”

Alınan önelmeler dahilinde lokantaların paket servisine geçtiğini ifade eden Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, Ankara’da yemek sektöründe her lokantanın paket servisi veremediğini, verseler dahi günlük cirolarının çok düşük olduğunu belirterek, pandemi sürecini atlatabilmeleri için devletin kendilerine destek vermesi gerektiğini ifade etti. 

Aztekin, Ankara’da odalarına kayıtlı 2 bin 300 üyelerinin olduğunu söyleyerek lokanta sayısının ise yaklaşık 7 bin olduğunu ifade etti. Aztekin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her lokantada ise en az 5 kişinin çalıştığını düşünürsek bu sayı 20’ye kadar çıkıyor. Birde bu sayıya çalışanların ailelerini kattığımız zaman ise ortaya büyük bir sayı çıkıyor. Ortaya çıkan büyük sayı ise ne yazık ki çok zor günler geçiriyor. Çoğu esnafımız siftah yapamadan kepengini kapatıyor. Ya da siftah yapsa bile ne yazık ki kazandığı ciro dükkânının kirasını bile karşılayamayacak durumda” diye konuştu. 

Lokantaların kapatılmasının gündeme gelmesinin ilk kez 15 Mart 2020 tarihinde olduğunu ve o tarihte üyelerinin kendisini sürekli arayarak durumu öğrenmek istediklerini ifade eden Aztekin, “20 Mart Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımız açıklama yaptı. ‘Masa sandalye kalkacak lokantalar paket servisine dönecek’ deyince birçok kişi dükkanını da kapatmaya başladı. Ben de dükkanımı 70 gün kadar kapattım. Üyelerimiz bu süreç içinde 6 ay sonra ödemeli olmak üzere 25 bin liralık krediler çektiler. Ama geçen süreci esnafımız çok zor geçirdi. Çoğu kirasını, elektrik, su faturalarını bile ödeyemez duruma geldi” diye konuştu. 

“YENİ NORMALLEŞMEYLE LOKANTACI ESNAFI HİJYEN KURALLARINA UYDU”

Aztekin, 1 Haziran tarihi ile yeni normalleşmeye geçildiğini ve kendi esnafının da bu tarihten sonra bir nebze de olsa rahatladığını ifade ederek, 1 Haziran’da Ankara Büyük Şehir Zabıta Daire Başkanı Mustafa Koç ile birlikte esnafı denetlediklerini ve hijyen kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol ettiklerini belirtti.

Yeni normalleşmeye geçilmesiyle lokantacı esnafının hijyen kurallarına katiyen uyduklarını ifade eden Aztekin konuşmasında şunlara yer verdi: “Lokantalarda yaptığımız kontrollerde gördük ki esnafımız masalar arası mesafe kuralına uyuyor, lokanta girişinde müşterilerin ateşine bakılıyor ve girişte müşterilere dezenfektan veriliyordu. Biz sonraki süreçte de denetimlerimizi artırdık ve Altındağ Kaymakamı ve Belediye Başkanı ile de denetimlere çıktık.”

Ulus civarındaki bütün lokantaları denetlemeye Eylül ayında da devam ettiklerine değinen Aztekin, yaptıkları denetimlerde lokantalarda bir kusur bulamadıklarını belirtti. Yemek sektörü esnafının bütün kurallara uyarak işlerini yaptığını ifade eden Aztekin, “Bugüne kadar hangi lokantadan bir virüs bulaşmış ya da hangi vatandaş lokantada yemek yedikten sonra hayatını kaybetmiş” dedi. 

“BİZLER İŞİNİ YAPMAYA ÇALIŞAN ESNAFIZ”

Kasım ayında yayımlanan genelge ile restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerlerinin 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel-al hizmeti verecek şekilde açık olabilmesi; restoran, lokanta ve online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00'den sonra sadece telefon ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilecek olmasına ilişkin de konuşan Aztekin şunları söyledi:

“Kasım ayı itibarıyla yeniden yasaklar başladı. Yasaklar başladığı zaman günlük vefat eden vatandaşımızın sayısı 100’lerde iken bugün bu sayı neredeyse iki katına çıkmış durumda. Yani yasakların başlamış olması vefat sayısını azalttı mı? Hayır. Biz tabi ki istemiyoruz vefat sayısının artmasını. Keşke biran önce bu salgın son bulsa... Fakat salgının sebepleri bizler değiliz. Bizler işini yapmaya çalışan esnafız ve işimizi yaptığımızda da emin olun ki herkesten çok bizler bütün kurallara uyuyoruz.” 

İlk etapta restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerlerinin paket servis veya gel-al hizmetinin akşam 20.00’ye kadarken yakın zamanda 24.00’e kadar uzatılmasına ilişkin de konuşan Aztekin bunun kendilerinin çabası ile olduğunu belirtti ve saatin uzatılmasının bir nebze de olsa işlerini artırdığını söyledi. 

“İŞYERLERİMİZİN TEKRAR AÇILMASINI İSTİYORUZ”

Denetimlerin artırılması ile işyerlerinin tekrar açılmasını istediklerini söyleyen Aztekin, gerekirse bir masada ikiden fazla müşterinin bile oturamayacağını ifade etti. Lokantacı esnafının iflasın eşiğinde olduğunu ve birçok lokantacının dükkanını kapatarak başka işlere yöneldiğini ifade eden Aztekin, devletten destek beklediklerini vurguladı.  

Biran önce işyerlerinin eski çalışma saatlerine dönmesini istediklerini söyleyen ve hükümete seslenen Aztekin, kurallara uymayanlara ceza verilebileceğini de sözlerine ekledi. Aztekin genelgede yer alan çalışma saatlerinin kendi çalışma kurallarına uymadığını belirterek şunları söyledi: “Genelgede saat 10.00’da esnafın dükkânına gelmesi belirtiliyor. Fakat bizim meslekte işler öyle değil. Örneğin dönercinin erkenden dükkana gelerek döner hazırlaması gerekiyor ya da pidecinin yine erkenden dükkana giderek hamurunu yapması ve fırınını yakması gerekiyor. Sabah 10.00’da dükkanda olarak bunları yapmak mümkün değil. En az 8.30-9.00’da esnafın dükkânında olması lazım ki hazırlıklarını yapsın ve zamanı gelince de müşteriye sunsun. Saat 10’dan önce bir esnaf veya işçi iş yerine giderken herhangi bir polis, bekçi veya zabıtanın engeline takılmaması gerekir. 24.00’te kapandıktan sonra evlerine döndüklerin de de sıkıntı çıkarılmaması gerekir.” dedi. 

“DEVLETİMİZİN YANINDAYIZ”

Son olarak esnafın her zaman devletinin ve milletinin yanında olduğunu söyleyen Aztekin, esnafların her zaman ülkesini savunan kişiler olduğunu belirtti.

Salgının biran önce bitmesini istediklerini ifade eden Aztekin, “Esnafımız, ülkesinden asla vazgeçmez ve her zaman ülkesinin iyiliği için çalışır. Fakat esnafımızın üst üste yaşadığı şeyler esnafımızın belini büktü. Çünkü bizim maliyetlerimiz de artmış durumda. En basitinden unun çuvalına gelen zam bile esnafın maliyetini artırmaya yetiyor. Çoğu esnafımız yanında çalıştırdığı elemanlarının parasını dahi ödeyemeyecek durumda. Umuyoruz ki bu günler biran önce son bulacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.

(Türkan ÇATAL YILDIZ) 

Editör: TE Bilisim