Turizm söz konusu olduğunda, hele ki ülkemiz gibi her açıdan zengin bir coğrafyadan bahsediyorsak farklı seyahat tarzları da kaçınılmaz olacaktır. Bunlardan birisi de kültür gezisi olarak dikkat çekmektedir. Siz hiç aklınıza gelen bir şehri veya bir coğrafi bölgeyi her yönüyle keşfetmek istediniz mi? Bir sokakta yürürken bölge halkının bu sokakta kurduğu bir açık pazar tezgâhını görüp, tezgâhta satılan ürünlerin nasıl elde edildiğini ve şehrin kültürü için önemini merak ettiğiniz oldu mu? İşte kültür gezisi, bu merakınızı karşılayabilecek yegâne turizm yoludur.

Kültür gezileri kapsamına giren en önemli mekanların başında müzeler gelmektedir. Kültürün ve kültürel mirasın korunmasında, saklanmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir görev üstlenen müzeler; kültürün ve ona ait öğelerin daimi bekçisi konumundaki kurumlar olarak bilinmektedirler. Müzeler, aynı zamanda birer eğitim kurumlarıdır. Türkiye’de de son zamanlarda müzelerin bu yönüne vurgu yapılmakta ve müzeleri eğitimde etkin bir biçimde kullanma düşüncesi dile getirilmektedir. Ancak, yapılan araştırmalar, müzelerden eğitim alanında yeterince yararlanılmadığını göstermektedir.

Günümüzde içinde bulunduğumuz her aile, işyeri, sistem, organizasyon, bölge, şehir, yöre, ülke vb. kendine özgü farklı bir kültüre sahiptir. Bu nedenle kültürel duyarlılık toplumumuzun da her seviyede birlik beraberliğimiz iyi bir etkileşim ve iletişim kurmamız, sinerji oluşturabilmemiz için önemli bir kavram haline gelmiştir.

Toplumumuzda yerleşmeyen bir alışkanlık olan kültür gezileri maalesef gençlerimiz ve öğrencilerimize de bu olumsuz alışkanlık geçmiştir. Günümüz gençleri tarihi mekanlar ve turistik yerler yerine AVM’leri daha çok ziyaret etmektedir. Günümüzde AVM’lerde eğlenen, dinlenen, alışveriş yapan, çay kahve içen, sinemaya giden, gezip dolaşan bir toplum haline geldiğimiz herkesçe bilinen bir gerçek. Şehrin önemli doğal, tarihi ve kültürel mekânlarını turistlere bıraktık artık. Şehirlerimizin doğal ve turistik mekanlarını sadece turistlere bırakmayalım. Gezelim, dolaşalım, öğrenelim ve bu alışkanlığı yeni nesillerimize aktaralım.