Satılık konutların sayısı arttı, konut fiyatları düştü. Ancak konutlar yine de kendine alıcı bulamadı. Sektör temsilcileri bu durumu kredi kısıtlamalarına bağladı. İnşaat sektörünün önde gelen isimlerinden yatırım uzmanı İzzet Ulucan, bankalara seslendi. Sektörün hareketlenmesi için birinci el satışlara yönelik krediye ulaşımın acilen kolaylaştırılmasını istedi. Ulucan şu anda konut alabilen yatırımcıların ileride büyük karlar elde edeceğini söyledi.

Pandemi sonrası gerek dünyada gerekse Türkiye’de konut satışlarında daralma yaşandı. Konut fiyatlarındaki yüksek orandaki artış ve yüksek enflasyon yatırımcıları farklı enstrümanlara yöneltti. İnşaat sektörünün önde gelen isimlerinden yatırım uzmanı İzzet Ulucan fiyatları değerlendirdi. Yurtiçindeki daralmanın krediye ulaşımda yaşanan aksaklıklara bağlı olduğunu söyledi.

KONUT SEKTÖRÜNE KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ YETERLİ

Ulucan, konut sektörünün normale dönmesi için küçük bir dokunuşun yeterli olacağını söyledi.

“Krediye ulaşırken yaşanan sıkıntılar nedeniyle, sabit gelirliler için ev almak hayalden öteye gitmiyor. Konut piyasası şu anda el freni çekilmiş kamyon gibi. Sistemin yapması gereken tek şey birinci el konutlarda krediye ulaşmayı kolaylaştırarak o freni indirmek, konut sektörüne işte bu kadar küçük bir dokunuş yeterli. Piyasa hızlanacaktır. İnsanların birikmiş milyonları yok, ancak para kazanacaklarını biliyorlar ve çektikleri kredileri ödeyemeyeceklerine yönelik bir korkuları da yok.” dedi.

TÜRKİYE’DE EV ALAN BÜYÜK KAZANÇ ELDE EDECEK

Ulucan, yabancıların Türkiye’de konut alımına yönelik ilgisinin henüz bitmediğini de söyledi. Antalya’da 3, İstanbul’da da 10 evden birinin Ekim ayı itibariyle halen yabancılara satıldığını anlattı. Ancak bu satışların periyodik olarak yılbaşından bu yana düştüğünü ileriki dönemde de düşebileceğini aktardı. Bu düşüşü dünya genelinde yaşanan enflasyonla bağlantılı olduğunu söyledi. Türkiye’de ev alan yabancıların ileriki dönemde büyük kazançlar elde edeceğine değindi.

“Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa’da işsizlik artıyor. Bununla beraber enflasyon sorunu da halen çözülmüş değil, insanlar yatırım aracı olarak farklı enstrümanlara yöneliyor. Ancak hükümet yetkilileri ve merkez bankalarının sözlü yönlendirmeleri Avrupa için konut sektörünün canlanmasına yeterli olacaktır. Bununla beraber Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş da konut sektörüne ciddi darbe aldı. Ancak burada Türkiye, diğer ülkelerden ayrıştı. Bu nokta da insanlar güvenli liman haline Türkiye gibi ülkelerde ev almaya başladı. Savaşın son bulması ve bununla beraber iç piyasadaki aksaklıkların giderilmesiyle Türkiye’den konut alanlar büyük kazançlar elde edecekler.”

Haber Merkezi