Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizm sektörü korona virüs (COVID-19) pandemisinden en çok etkilenen sektörler arasında. Kongre turizminin de süreçten ciddi ölçüde etkilendiğini dile getiren Milagro Event Etkinlik ve Organizasyon şirketinin kurucusu Gözde Akbulut, “Pandeminin  ilan edilme tarihi bir çok kongrenin başlangıç tarihine denk geldi. Kongre merkezi,tasarım,üretim,transfer,ulaşım,baskı  malzemeleri gibi bir çok ayağı olan kongrelerin iptal olmaya başlaması ile farklı sektörlerdeki iş ortakları da ciddi anlamda olumsuz etkilendi” açıklamasında bulundu.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (COVİD-19) salgını  vatandaşların tercihlerinde ve sektörün dinamiklerinde ciddi anlamda bir değişim yaşanmasına sebep oldu. Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Milagro Event Etkinlik ve Organizasyon şirketinin kurucusu Gözde Akbulut, normalleşme süreci ile birlikte başlarda butik otel ve bungalov tarzı konaklama tesislerinin daha çok talep gördüğünü ancak devamında  Güvenli Turizm Sertifikası’nı almaya hak kazanan çok yataklı tesislerde yerli ve yabancı turistler tarafından yüksek doluluğa ulaştığını dile getirdi.

Uzun yıllar kongre ve etkinlik sektöründe proje müdürü olarak görev alan Gözde Akbulut,  Haziran 2019’da da Milagro Event Etkinlik ve Organizasyon şirketini kurduğunu dile getirerek “ 360 derece etkinlik yapan, partnerlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yaratıcı projeler gerçekleştirmeyi hedefleyen iki ortaklı butik bir ajansız” dedi.

“BİRÇOK FİRMA ELEMANLARINI AZALTMA YOLUNA GİTTİ”

Yeni tip korona virüs salgınının sektöre olan yansımalarını değerlendiren Akbulut,  “Biz şirketin kuruluş döneminden sonra Kasım sonuna kadar gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde iş ortaklarımızdan proje bazlı ekip desteği aldık. Aralık ayının son günlerinde ilk vakanın görülmesi ve hızla yayılması ile birlikte yeni dönemde ekip oluşturmak yerine aynı strateji ile devam etmenin uygun olacağını öngördük. Ve süreç bizi yanıltmadı, biz değil ama maalesef birçok firma eleman azaltmaya gitmek zorunda kaldı” açıklamasında bulundu.

“YURT DIŞI ETKİNLİKLERİNDE BU SÜREÇ ÇOK DAHA ZOR İLERLİYOR”

Korona virüs sebebi ile iptal ettirilen gezi ve programlar için uygulanan prosedürleri aktaran Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“  Bu durum hem markayı, hem ajansı hem de etkinlik merkezini olumsuz etkileyen bir üçgen maalesef. Yurt içi ve yurt dışı etkinliklerde iptal süreci onay aşamasında yapılan sözleşme içeriğine göre değişiklik gösterebiliyor. Yapılan ön ödemelerin iadesi konusunda bu üç partner ortak bir noktada buluşmayı hedefleyen görüşmeler gerçekleştiriyor. Tüketicinin iade talebinin gerçekleştirilemediği durumlarda ise etkinlik tarihini erteleme gibi alternatifler değerlendiriliyor. Yurt dışı etkinliklerinde bu süreç çok daha zor ilerliyor.”

“ Biz Türkiye’de ilk vakanın görülmesinden yaklaşık  10 gün önce  50 kişinin katılımı ile 4 gün süren bir yurt dışı programı gerçekleştirdik. Onayı Kasım ayında verilmiş bir etkinlikti. Öncesinde salgının nasıl seyredeceğini, yasakların gelip gelmeyeceğini bilemediğimiz için son ana kadar tedirginlik yaşadığımız bir süreç oldu. Ancak herhangi bir sorun yaşamadan projemizi hayata geçirebildik. Pandemi ile iptal edilen işlerimiz için iş ortaklarımıza her hangi bir yaptırımda bulunmadık.”

“GÜVENLİ TURİZM SERTİFİKASI’NI ALMAYA HAK KAZANAN TESİSLER OLDUKÇA RAĞBET GÖRDÜ”

Covid-19 ile tüketici alışkanlıklarının da yeni bir boyut kazanma yoluna gittiğini kaydeden Akbulut, “Aslında normalleşme süreci ile birlikte başlarda butik otel ve bungalov tarzı konaklama tesisleri daha çok talep gördü ancak devamında  Güvenli Turizm Sertifikası’nı almaya hak kazanan çok yataklı tesislerde yerli ve yabancı turistler tarafından yüksek doluluğa ulaştı” dedi.

“ KONGRE VE TOPLANTILAR  ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

 Pandeminin  kongre turizmini de etkilediğini söyleyen Milagro Event Etkinlik ve Organizasyon şirketinin kurucusu Gözde Akbulut,“ Ülkemizde her yıl, farklı sektörlerde, yerli ve yabancı konuşmacıların katılım sağladığı çok sayıda kongre gerçekleştirilmektedir. Özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilen kongreler pandemi sürecinde en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor bence. Zaman olarak pandeminin ilan edilme tarihi birçok kongrenin başlangıç tarihine denk geldi. Kongre merkezi, tasarım,üretim,transfer,ulaşım,baskı malzemeleri gibi bir çok ayağı olan kongrelerin iptal olmaya başlaması ile farklı sektörlerdeki iş ortakları da ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Bir kısmı online’ a taşındı, bir kısmı iptal ya da tarih ertelemeye gitti” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 

  “ Yukarda da belirttiğim gibi birçok kongre ve toplantı çevrimiçine taşınmak zorunda kaldı. Aslında kongreler daha çok bilimsel içeriğe göre hedef kitle ile markaların bir araya gelerek bilgi paylaşımı gerçekleştirdiği, birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulduğu  etkinlikler olmakla beraber  çevrimiçi (online) olarak da başarılı şekilde hayata geçirilmektedirler. Şu anda 2021 yılı ilk altı ayı için birçok kongre tarihi  online olarak planlanarak duyuruldu. Salgının kontrol altına alınması ile birlikte ikinci 6 aydan itibaren gerçekleştirilmesi planlanan kongrelerin eski haline döneceğini düşünüyoruz.

“SALGININ EN KISA SÜREDE SONA ERMESİ EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ”

  Sektör ve firma adına 2021 beklentilerini aktaran Akbulut, “ Salgın döneminde partnerlerimize online projelerde destek verdik vermeye de devam ediyoruz. Pandeminin devam etmesi durumunda aynı şekilde online projelerimizi hayata geçirirken iş ortaklarımıza, markalarına yönelik yaratıcı fikirler sunmaya  devam edeceğiz. Tüm sektörler ve çalışanlar adına bu sürecin en kısa sürede sona ermesi en büyük dileğimiz.  

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim