Yaz sıcaklarının artması ile evlerde ya da işyerlerinde klima kullanımı arttı. Merkezi soğutma sisteminin kullanıldığı yerlerde klimanın korona virüsü yaydığını ifade eden Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yıldız, bu tür yerlerde klimaların çalıştırılmaması gerektiğini ifade etti. Klima kullanımına ilişkin önerilerde bulunan Yıldız, klima bakımının işinin ehli olan kişilerce düzenli olarak yaptırılması gerektiğine dikkat çekti.

Klima alımına ve kullanımına ilişkin önerilerde bulunan Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yıldız, “Dış hava ısısı ile iç hava ısısı arasındaki derece farkının maksimum 7 derece olması gerekiyor. Örneğin dışarısı 35 derece ise içerisi 27 derece olmalı, çünkü 6 derecelik ısı farkı insanları rahatlatır ve klimatize eder. Ama dışarısı 30 derece iken içerisini 20 dereceye ayarladıysak bu derece boyunlara, kulunçlara rahatsızlık verir, bronşları tetikler” dedi.

“BİLİNEN MARKALARDAN KLİMA ALINMALI”

Ankara Klimacılar, Buzdolapçılar ve Tamircileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yıldız klima kullanıma ilişkin önerilerde bulundu. Klima alırken ilk olarak yapılması gerekenin belirli markaları tercih etmek olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Çünkü bazı markalar Türkiye’ye mevsimsel olarak geliyor ve bahsettiğim markalarla sonrasında ya montaj ya da servis konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi ise klima arıza yaptığında bozuk olan parçayı bulamamak oluyor. Tüm bunları düşündüğümüzde yapılacak en iyi şey bilinen markalardan alışveriş yapmak olacaktır” dedi.

Türkiye’de yerleşmiş klima markaları ve onların distribütörlerinin bulunduğuna vurgu yapan Yıldız, “Bu markaların ve servislerin araştırılarak, en azından yaşan bir sorunda muhatap bulunabilecek markalar tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“DIŞ HAVA ISISI İLE İÇ HAVA ISISI ARASINDAKİ FARK MAKSİMUM 7 DERECE OLMALI”

Yıldız, klima alınırken montaj esnasında da sorun çıkmaması için öncesinde mekanın keşfinin yapılması gerektiğine değinerek konuşmasında şunlara değindi: “Kullanılacak yerin ebatlarına göre ürün satılmalı ki hem alan kişi hem de satan kişi mağdur olmamalı.  Örneğin 24 binlik bir alana 12 binlik klimanın yeteceği ifade ediliyorsa o klima satın alınmadan önce bir kez daha düşünülmelidir. Çünkü böyle bir ortama bahsedilen değerde klima takılırsa ortamın ihtiyacını karşılamaz. Bunun için öncelikle keşif yapılmalı, cihazın konulacağı yer iyi seçilmelidir. Çünkü klimanın konumlandırıldığı yer kişinin klimadan rahatsız olma oranını da düşürecektir.”

Klima şartlarında en ideal soğutmanın nasıl olması gerektiğine dair tavsiyelerde bulunan Yıldız şunları söyledi: “Dış hava ısısı ile iç hava ısısı arasındaki derece farkının maksimum 7 derece olması gerekiyor. Örneğin dışarısı 35 derece ise içerisi 27 derece olmalı, çünkü 6 derecelik ısı farkı insanları rahatlatır ve klimatize eder. Ama dışarısı 30 derece iken içerisini 20 dereceye ayarladıysak bu derece boyunlara, kulunçlara rahatsızlık verir, bronşları tetikler. Eğer ki klimatize isteniyorsa bunun için az önce de değim gibi bilindik firmalardan alışveriş yapılmalıdır.”

“MERKEZİ SOĞUTMA SİSTEMİNİN KULLANILDIĞI YERLERDE KORONA VİRÜS YAYILIYOR”

Merkezi soğutma sisteminin kullanıldığı yerlerde korona virüsün yayılımının arttığına vurgu yapan Yıldız konuyla ilgili şunları söyledi: “Bakanlık gibi resmî kurumlarla bakım sözleşmeleri oluyor. Resmi kurumların yer aldığı çok katlı binalarda aynı santralden klima hizmeti kullanıldığı için virüsün yayılmasına sebep olabiliyor. Fakat klima bireyselse, örneğin bir odada bir klima ve bir çalışan var ise bu şekilde virüsün yayılması mümkün değildir. Merkezi soğutma hizmetleri dediğim sistemde havayı tek merkezden alıp revize edip kaç tane oda varsa hepsine yaydığından virüsün yayılma ihtimali de artacaktır. Bundan dolayı da korona virüs pandemisininin yaşandığı şu dönemde merkezi soğutma hizmetlerinin kullanıldığı yerlerde klimaları çalıştırılmamalı.”

Klima bakımına ilişkin konuşan Yıldız, “Az kullanılan yerlerde bir sezon başı birde sezon sonu olmak üzere 2 kez bakım muhakkak yapılmalıdır. İnsan trafiğinin çok fazla olduğu yerlerde ise en az 3 ayda bir bakımların yapılması, filtrelerin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi, tüm kontrollerinin yapılması ile klimalarda iyi bir çalışma sağlanmalıdır” dedi.

“Merdiven altı servislerle ne yazık ki başa çıkamıyoruz” diyen Yıldız, “Resmi kurumlarla görüşüyor olmamıza rağmen merdiven altı servislere bir yaptırım söz konusu değil. Atıyorum bir kurumdan emekli olmuş, çok az da klima işlerinden anlayan bir kişi kendisini usta ilan ederek klima bakımı yapmaya başlıyor. Bunlar ise müşterinin fazladan parasının alınmasına, tekrar ulaşmak istediğinde ulaşabileceği kimsenin olmamasına neden oluyor. Biz de oda olarak merdiven altı klima servisleri ile ilgili çok fazla şikayetler alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“YENİ CİHAZLAR ÇEVRECİ VE ELEKTRİK TÜKETİMİNİ AZALTIYOR”

Kurdaki artışın klima fiyatlarını çok fazla etkilediğini ifade eden Yıldız, “Biz bazen müşteriye fiyat vermeye çekiniyoruz. Normal bir klima 12 bin lira gibi fiyatlara satılıyor. Kimi satıcı da kurdaki dalgalanmadan dolayı fiyatı yüksek söylüyor ki bir zarara uğramasın, yani satıcı da tedirgin ve kendisini garantiye almak istiyor. Fiyatlardan dolayı da şikayetler alıyoruz fakat serbest piyasada ticaret yapıyoruz. Kimse bir şey diyemiyor” diye konuştu.

Klimaların elektrik tüketimine ilişkin de konuşan yıldız şunları söyledi: “Eski klimalar trafolara fazla yüklenme yaptığından elektrik tüketiminin de artmasına neden oluyorlardı. Fakat bu tür klimalar artık Türkiye’ye sokulmuyor. Bunun yerine inverter klima dediğimiz klimalar tercih ediliyor. Bu tür klimalar ise elektriğe fazla yüklenmeyi bertaraf ediyor. Yeni gelen cihazlar direkt değil de inverterin kendi özelliğine göre elektrik tükettiğinden dolayı elektrik sarfiyatını da azaltıyor. Şunu da eklemek gerekirse yeni gelen cihazlar soğutma, elektrik tasarrufu açısından daha kullanışlı ve ozon tabakasına zarar vermeyen, çevreci cihazlar.”

“İŞİNİN EHLİ KİŞİLER TERCİH EDİLMELİ”

Son olarak tüketicilerin klima seçimlerine ilişkin önerilerde bulunan Yıldız şunları söyledi:

“Klimayı alan tüketicinin de servisini sağlayacak kişinin de bilinçli olması gerekiyor. Özellikle tüketicilere önerim işinin ehli kişilerle çalışmayı seçmeleridir. Klima her yerde satılmamalı, tüketici de her yerde uygun fiyatlı diye klima almamalıdır. Örneğin geçenlerde bir kişi klimayı marketten almış ve birkaç defa söz vermesine rağmen servis montaj yapmaya gitmemiş, bu şikayet bize ulaştı. Klimanın servisiyle görüştüğümüzde markette kendilerine montaj için az bir ücret ödendiğinden dolayı montaja gitmek istemediklerini ifade ettiler. Bu resmen tüketicinin mağdur olması demektir. Bundan dolayı tüketicilerin servise istediklerinde ulaşabilmeleri için iyi firmaları tercih etmeleri işlerini kolaylaştıracaktır. Sonrasında ise klimanın arızaya maruz kalmaması için araba bakımı yaptırır gibi 3 ayda bir bakım yaptırmalarını öneriyorum.” (Türkan ÇATAL YILDIZ)

Editör: TE Bilisim