Düzenlemeyle plajlarda vatandaşların ihtiyaç duyduğu duş, gölgelik, soyunma kabini ve seyyar tuvalet gibi hizmetlerin sunulması ve kıyıların ortak kullanımının daha düzenli hale getirilmesi hedefleniyor.
Bakanlığın ilgili birimlerine yetki
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 'Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te düzenlemeye gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik, Kıyı Kanunu, Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ve onaylı imar planı hükümlerine uygun kıyı alanlarını kapsıyor.
Buna göre, Bakanlıkça uygun görülen kıyı ve sahil şeritlerinde bakım, onarım, güvenlik ve temizlik gibi işletme faaliyetlerine ilişkin işlemler yalnızca belediyeler ve mahalli idare birlikleri tarafından değil, Bakanlığın ilgili birimleri tarafından da gerçekleştirilebilecek.
Ayrıca Bakanlığın merkez teşkilatı, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğüne bağlı ilgili ve ilişkili kurum, kuruluşlar ile bunların iştiraklerine söz konusu alanların düzenlenecek protokoller kapsamında kiraya verilmesinin de önü açıldı.
Kıyılardaki işgallerin önüne geçilecek
Düzenlemeyle kıyıların Anayasa’da öngörüldüğü şekilde halkın ortak kullanımına açık ve kamu yararına uygun şekilde değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Belediyelerle protokol düzenlenemeyen alanlarda meydana gelebilecek işgallerin ve bu işgaller nedeniyle oluşabilecek tahribatların önüne geçilmesi de düzenlemenin hedefleri arasında yer alıyor.
Plajlarda vatandaşların ihtiyaçları karşılanacak
Bakanlık gözetiminde yürütülecek çalışmalarla plajların amaç dışı kullanımının azaltılması hedeflenirken, zorunlu ticari ünitelerin yanı sıra vatandaşların ihtiyaç duyduğu duş, gölgelik, soyunma kabini ve seyyar tuvalet gibi hizmetlerin de sunulması sağlanacak.
Yeni düzenlemeyle kıyıların doğal yapısının korunması, amaç dışı kullanımın önlenmesi ve koruma-kullanma dengesi gözetilerek vatandaşların kıyılardan daha düzenli şekilde yararlanması hedefleniyor.



