Size bu hafta bu köşeden önereceğim kitap bir Gündüz Vassaf eseridir, Cehennemin Dibi. Son yılların en çarpıcı kitaplarından Cehenneme Övgü'de gündelik yaşantımızda gönüllü tutsaklığımıza dikkatleri çeken Gündüz Vassaf, bu sefer de bizi modern insanın sınır tanımayan eğlencelerinin dipsiz kuyularına indiriyor.

Zaman zaman insanların dönemsel başucu kitapları olduğunu hepimiz biliriz. Benim için bir kitap okunur ve bitirilir, kitap- yazar üzerinden araştırma yapılır, çizili satırlarına göz geçirilir ve nihayetinde kitapla vedalaşılır. Ama bu kitabı okuyunca anladım ki bazı kitaplar gerçekten başucu kitabı. Hangi sayfasından başlarsanız kitap akıp gidecek. Bazı kutsal değerlere totalitarizm üzerinden eleştiri getirmiş, cennet- cehennem kıyası olan ama geneline bakacak olursam gündelik yaşamımız üzerinde bir inceleme ve yeni bir bakış açısı oluşturmuş Vassaf. Kesinlikle öneriyorum

Rüyaların satılıp hükümetlerin kiralandığı beldelerde Freud'un kuramlarını Amsterdam'da yaşama geçiren genelevlere uğruyor, Yunan adalarında özgürlüğün yepyeni yaşam biçimlerini hayata geçiren kolonilerle karşılaşıp Çin gizli servisinin iç yüzünü açığa çıkarıyor, renk renk cenaze törenlerinde dinlerin özelleştirme çabalarına tanık oluyorsunuz. Kitabı okurken bir sürü bilgiler de ediniyorsunuz. Ama bilgilendikçe yoğunlaşan soru işaretleri bulutunun altına girip sunulanların doğruluğundan da şüphe etmeye başlıyorsunuz. Ancak "Prenses Diana" gibi, bilimkurgu tadındaki kimi öykülerin "doğrulandığını" basın ve televizyonun fark etmesi de Cennetin Dibi'nin şaşırtıcı özelliklerinden biri. Gündüz Vassaf bizi gelecekteki gündelik yaşamımızın dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor.Yine çarpıcı yine ayrıksı.

Değer yargılarını tepe taklak birazda mizahi şekilde eleştiren çok güzel olan bu kitaba Ali Akay’ın yaptığı yorumu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Yorum şöyle; Bu kitabında bize postmodern zamanlarda çokça gündeme gelen gerçeğin ve kurgunun birbirini takip ettiğini gösteren bir metin sunan Gündüz Vassaf, kafamızda pozitif dünyayı algılarken kurduğumuz kurgunun sözde-gerçekliğini mizah tadı veren öyküleriyle dile getiriyor. Yazılanlara ve yorumlara baktıktan sonra kitabı merak edip okuyacağınızı düşünüyorum. Kesinlikle okunup üzerine tartışılması, yazılması gerekilen bir baş ucu kitabıdır. Şiddetle öneriyorum, şimdiden iyi okumalar diliyorum..