İnsanların kişilik özellikleri ile ilgili yapılan çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor. BBC’de yayınlanan bir makaleye göre baharatlı yemeklerden hoşlanmak, banyoda şarkı söylemek gibi basit görünen aktiviteler, kişilik özellikleri hakkında ipucu veriyor. Psikolojinin önemli konuları arasında yer alan kişilik özellikleri, nasıl bir hayat süreceğimize dair de fikir edinmemizi sağlıyor. Özenli insanların çevreleri ile uyumlu ilişkiler kurduğu yapılan araştırmada ortaya çıkmış. Dışa dönük insanların ise daha mutlu oldukları söyleniyor. Örneğin sinirli insanların ruh sağlığı ile ilgili problemler yaşaması muhtemel olarak değerlendiriliyor. Açık fikir ve uyumlu insanlar ise sosyalleşme konusunda çevrelerinde bir adım öne çıkıyor.
Günlük rutinler hayatımızı nasıl geçireceğimiz hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor. Sorumluluklarını yerine getirme konusunda özenli davranan insanların işlerini geciktirme ihtimalinin oldukça zayıf olduğu düşünülüyor. Kişiliğimizi ele veren bu küçük davranışlar ile birlikte toplumdaki konumumuz da belli oluyor. Çevremiz ve aile düzenimiz de tüm bu küçük davranışlar ile birlikte gelişiyor. İnsan her zaman kendisi gibi olanları etrafına çeker sözü de buradan geliyor büyük ihtimalle. Siz nasılsanız, karşınızdaki de size karşı aynı şekilde davranıyor. Zaten davranmayanlar bir süre sonra çevrenizden uzaklaşıyor ve herkes kendi alanına doğru ilerliyor. Kişilik değişmez gibi bir algı olsa da hayatın akışında bazı durumların değişmek zorunda olduğu da bir gerçek. Üşengeçlik seviyeniz yüksek olmasına rağmen iş hayatında önemli başarılara imza atabilir, yaşadığınız haz sonucu sorumluluklarınızın önemini anlayabilirsiniz.
Değişmeyen tek şey değişimin kendisi. Hayata ve gelişmelere ayak uydurmak da bu nedenlerden dolayı oldukça önemli. Bazı insanlar değişmeyi kişilik kaybı olarak görüyor. Kişilik kaybedilen bir şey değildir. Tam tersine yaşanan her olayda gelişen evrimleşen bir şeydir. Hatta kişiliğini değiştirmeyen ve ona olumlu ya da olumsuz yönde katkı sağlamayanlar durağanlıktan dolayı bir süre sonra kendisini sorgulamaya başlıyor. Açık fikirli ve açık görüşlü olmak, farklı durumlara kolay şekilde uyum sağlamak sağlıklı bir psikolojiye kavuşmanın en önemli şartlarından biri olarak görülüyor. Kendinize yatırım yaparak kişiliğinizi güçlendirebilir, hayatın her alanında farkınızı ortaya koyabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim