Uzun bir süredir tüm dünya zor günlerden geçiyor. Önce pandemi ile dünyayı etkisi altına alan zor günler şimdi de tüm dünyada yaşanan ekonomik buhran ile hayatımızı zorluyor. Yine de her şeye rağmen hayat devam ediyor. 

Kış mevsimi de artık yüzünü göstermeye başladı, beraberinde günlük vaka sayıları da artmaya başladı. Bizim şu süreçte yapacağımız şey ise kapalı mekanlarda sadece ev halkı ile vakit geçirmek olacaktır. Ben ise bu hakkımı Türk filmlerinden yana kullanacağım. Özellikle Kemal Sunal’ın filmlerini izlemeye bayılırım. Komedi ve Trajikomik her filme adını altın harflerle yazdırmıştır. Eserlerini, filmlerini izlemesine izliyoruz ama Türk sinemasının komedi ustası olarak anılan Kemal Sunal’ın hayatını ne kadar yakından biliyoruz?

İşte ben de bugün sizlere biyografi serimden Kemal Sunal’ın hayatını paylaşmak istedim. Gelin, Türk sinemasının komedi ustası Kemal Sunal’ın hayatına yakından bakalım.

‘’Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Kemal Sunal, 11 Kasım 1944’te İstanbul’da dünyaya geldi. Mimar Sinan İlkokulu ve Vefa Lisesi mezunu olan sanatçı, liseyi 11 yılda tamamladı.

Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde başladığı eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Üniversite dönemi ve sonrasında fabrikada çalışan sanatçı, tiyatro ve sinema dünyasına adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı da yaptı.

Küçük yaşlarından itibaren tiyatrocu olmayı hedefleyen Sunal, aynı zamanda okulda müsamereler düzenleyerek rol aldı. Aynı dönemlerde oynadığı bir oyun ile Akşam gazetesinin düzenlediği liseler arası tiyatro yarışmasında “En İyi Karakter Oyuncusu” ödülünü aldı.

Vefa Lisesi’ndeki felsefe hocası Belkıs Balkır aracılığıyla ünlü tiyatrocu Müşfik Kenter’le tanışan sanatçı, profesyonel oyunculuk yaşamına Kenter Tiyatrosu’nda adım attı.

Sunal, daha sonra Pendik Tiyatrosu’nda, Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda, Ayfer Feray Tiyatrosu’nda ve son olarak da Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda görev alarak, burada oynadığı “Dün Bugün” adlı oyunla ünlü yönetmen Ertem Eğilmez’in dikkatini çekti ve beyaz perdeyle tanıştı.

Eğilmez tarafından 1973 yapımı “Tatlı Dillim” adlı sinema filminin oyuncu kadrosuna alınan ünlü oyuncu, bu filmde Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın’la birlikte rol aldı.

Gül Sunal ile 1974 yılında evlenen Kemal Sunal, Ali ve Ezo ismini verdikleri bir erkek ve bir kız çocuk sahibi oldu. 1981’de askere gitti.

Kendine özgü tavırları ve güler yüzlü karakteriyle dikkati çeken Kemal Sunal, Rıfat Ilgaz’ın “Hababam Sınıfı” eserinin sinema uyarlamasında canlandırdığı “İnek Şaban” tiplemesi başta olmak üzere, birçok filmde özgün fiziği ve hayat verdiği tiplerin halka olan yakınlığı nedeniyle kısa zamanda Türkiye’nin en sevilen oyuncularından biri oldu.

Sanatçı, “İnek Şaban” karakterinin yoğun ilgi görmesi üzerine birçok filmde, “iyi, saf adam” tiplemesi çizdiği “Şaban” karakterini canlandırdı.

Bugüne kadar birçok ödüle değer görülen ve ayrıca peş peşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan da büyük başarı kazanan Kemal Sunal, 1976 yapımı ‘’Kapıcılar Kralı’’ filmi ile 1977 Antalya Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü aldı.

Editör: TE Bilisim