Kış sporları, insanların kış dönemlerinde buzlu ya da karlı zeminlerde yaptıkları spor aktivitelerini içerir. Oldukça popüler hale gelen ve sporseverlerin yılın her dönemi yapmak istediği bazı kış sporları olduğu için, suni kar ya da kapalı mekanlarda oluşturulmuş buz pistleri sayesinde kış sporları yazın da keyifle gerçekleştirilebilir. Bazılarının Olimpiyat oyunlarına da girdiği kış sporları arasında ekstrem zevkler arayanlar ya da daha güvenli şekilde spor yapmak isteyenler için farklı alternatifler bulunur.  

Kış sporları çeşitleri, en genel itibarıyla bireysel kış sporları ve takım halinde yapılan kış sporları olarak ikiye ayrılır. Buna ek olarak, bazı kış sporları ise çok daha zorlayıcı ve üstün kontrol gerektiren bir oyun stiline sahip olduğu için ekstrem kış sporları adıyla anılır. Siz de iki kategoriye ayrılan kış sporları listesi içinden beklentilerinize ve zevkinize uygun olan sporu seçerek karla kaplı ortamlarda çok keyifli spor aktiviteleri yapabilirsiniz.

Elbette kış sporu denildiğinde ilk akla gelen aktivitelerden bir tanesi kayak olur. Her yaştan sporseverin adeta tutkusu haline gelmiş olan kayağın farklı kategorileri bulunur. Farklı branşlara ilgi duyuyorsanız, serbest stil kayak yerine Alp disiplini, kayakla atlama ya da kuzey kombine gibi farklı kayma stillerini de deneyebilirsiniz. Ancak her bir stilde kaymaya başlamadan önce mutlaka iyi bir eğitime tabi olmalı ve gereken önlemleri almalısınız. 

Genellikle kayak sporunun bir ileri seviyesi olarak nitelendirilen ve kimileri için ekstrem kayak sporları arasında kendisine yer bulan snowboarda, dilerseniz kayak yapmadan da direkt olarak başlayabilirsiniz. İyi bir eğitim almış olmak koşuluyla her yaştan insan için uygun olan snowboard, özel olarak tasarlanan board'lar yardımıyla yapılarak tıpkı kayak gibi kar üzerinde kayma zevkini sonuna kadar yaşatır. 

Kayak yapmaktan çekiniyorsanız, kızak da keyifli kar sporları arasında yer alır. Özellikle çocukların büyük bir hevesle kaydığı kızak, büyükler için de oldukça eğlenceli bir spordur. Farklı yaş grupları için özel olarak üretilen kızaklar yardımıyla, özel tasarlanmış pistlerde farklı yöntemlerle kızak kayabilirsiniz.

Bazen tek kişi bazen de çift olarak yapılan buz pateni bir kış sporu olsa da, genellikle AVM’lere inşa edilen buz pistleri sayesinde yılın her dönemi yapılabilen keyifli spor aktiviteleri arasındadır. İzlemenin de çok eğlenceli olduğu buz pateni için, ayağınıza uygun patenler edinmeli ve bu patenlerin düzenli olarak bakımını yapmalısınız. Buz pateni ilk denemede sürekli düşme ile sonuçlanabileceği için, mutlaka öncesinde iyi bir eğitim almayı da gerektirir.

Editör: TE Bilisim