Siyaset biliminin sıkça üzerinde durduğu karizmatik liderlik kavramına müsaadenizle değinmek istiyorum.

1980’li yıllarından sonra önem kazanmaya başlayan karizmatik liderlik kavramı, lider davranışlarında karizmanın önemini öne plana çıkarmış, çıkarmaya da devam ediyor. 

Karizmatik lider nedir sorusunun yanıtı Weber’e göre; “karizmatik liderler olağanüstü yeteneklerle kutsanmış kişiler” şeklindedir. Weber’in tanımına göre, sıradan insanlar karizmatik liderler olamaz. Karizmatik liderlere sahip gruplarda, söz konusu mücadeleye, liderler kadar takipçileri de inanır. Karizmatik liderler özverili ve en iyi bilinen kişilerdir ve bu özelliklerden dolayı büyük başarı elde ederler. Takipçiler, karizmatik liderlerin insan davranışlarını yönlendirmedeki rolünü de hayrandırlar. Özetle; karizmatik liderler istisnai insanlardır ve insanlar farklılıkları nedeniyle onlara sempati duyma eğilimindedir. Bu aşamada karizmatik lider nedir sorusu sıradan insanların yapmadığı şeyleri yapmaya cesaret eden ve başarılı olan kişiler şeklinde de cevaplanabilir. Karizmatik liderliği özetleyen dört unsur ise cesaret, özveri, sadakat ve sıra dışı niteliklerdir.

Peki, bir lideri karizmatik yapan temel öğeler nelerdir?

* Olağanüstü yeteneklere sahip,

* Yüksek özgüven,

* Yüksek etkileme ve baskın olma ihtiyacı,

* İnançlarının doğruluğuna ikna etme,

* Risk alma,

* Kendini dava için feda etme,

* Vizyona ulaşmak için yüksek maliyete katlanma.

* İzleyicilerin ihtiyaçlarına önem verme,

* Kriz durumlarında radikal çözümler üretebilme,

* Yeteneklerinde süreklilik taşıması.

Birkaç yıl önce ise Avrupa Birliği’nin önemli şirketlerinden biri bu özellikleri taşıyan liderler ilgili bir anket yapmıştı. Araştırmada 14 milyon kişiye dünyanın en karizmatik liderini sormuşlar ve en karizmatik 5 lideri belirlemişlerdi. Anket sonucuna göre de Recep Tayyip Erdoğan birinci seçilmişti. Dünya çapında yapılan bir ankette Türk bir liderin ilk sırayı alması gurur verici tabi. Bakalım ilerleyen süreçte özellikle seçim sonrası Türkiye’de durum nasıl ilerleyecek… 

Editör: TE Bilisim