Birkaç yıldır yaz saati uygulamasına devam ediliyor. Hal böyle olunca da işe gitmek, okula gitmek gibi birçok şeyi karanlıkta yapmak zorunda kalıyoruz. Mevsimsel durumdan ötürü zaten zor geçen gidiş gelişler bir de karanlıkta yapılınca uygulama da tekrar sorgulanır hale geldi. 

Mesela enerji tasarrufunu karanlıkta uyanarak nasıl sağlıyoruz?

Böyle bir uygulama, haftanın en az 5 günü erken saatte kalkmak zorunda olan insanlar üzerinde psikolojik olarak ne gibi olumlu bir etki yaratabilir?

Biz vatandaşlar uygulamanın getirdiği sıkıntıları kış aylarında yaşamaya devam ediyoruz. Hemen sıralayayım problemleri;

İnsanlar karanlıkta evlerinden çıkıp karanlıkta evlerine dönüyorlar.

Uyanır uyanmaz lambaları yakıyoruz ve evden çıkana kadar da söndürmüyoruz. Yani zaten pahalı olan elektrik tüketimine gözümüzü açar açmaz başlıyoruz.

Yetişkinlerin bir şekilde alışmaya çalıştığı bu uygulama çocuklar için kabusa dönmüş durumda. Sırf bu yüzden okuldan nefret etmeye başlayan çocuklar var mesela.

En önemlisi ise güvenlik meselesi… Kaçırma, tecavüz, taciz gibi olayların ayyuka çıktığı şu günlerde karanlıkta dışarı çıkmak ya da çıkmak zorunda olmak kişiler için büyük risk!

E bir de bu kadar eziyete neden katlandığımızı anlayamayınca sinirler iyice geriliyor.

Oysaki yapılan eleştirileri gayet net algılayabiliyoruz. Mesela Elektrik Mühendisleri odası bundan birkaç yıl önce, bu uygulama ile birlikte elektrik tüketiminin ciddi şekilde arttığını rakamlarla ortaya koymuş ve Elektrik tüketim artışına ilişkin verileri açıklamıştı. 

Bu uygulama ile birlikte hangi alanlarda nasıl bir iyileşme olduğunu rakamlarla açıklanması kafadaki soruları da bertaraf edecektir. Açıklansın ki çektiğimiz bu sıkıntıların sonucunda elde edeceğimiz kazançları bilelim de bir nebze de olsa rahatlayalım. 

Editör: TE Bilisim