Yeni bir haftaya başladık. Fakat havalar yine hiç kış mevsimindeymişiz hissi vermiyor. Havada yağış olmasa da kapalı bir hava hakim. Hava durumunun insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkisi tartışmasız bir gerçektir. Hatta birçok psikolog bu gerçeklik konusunda insanları uyarıyor ve hava durumunun olumsuz etkilerini bertaraf etek için pratik çözüm yolları gösteriyor.
Ben de kendimden yola çıkarak birkaç analizde bulunmak istiyorum. Bu yazıyı okuyan birçok kişi de eminim ki bana eşlik edecektir. Çünkü bahsettiğim konunun bilimsel tarafı var. Yani kanıtlanmış olumsuz etkilerden bahsediyoruz.
Çoğu zaman olmasa da, bulutlu, yağmurlu ve bunaltıcı havalarda isteksiz, enerjisi azalmış, moralimin bozulduğunu, içe dönük ve karamsar bir tablo çizdiğimi çok net fark edebiliyorum. Bulutlu bir havada uyandığım gün, ki buna hiçbir zaman uyanmak demiyorum ben, akşama kadar sersem bir şekilde dolaştığımı ve akşamı nasıl getirdiğimi bile çoğu zaman fark edemiyorum.
Mesela bol güneşli açık, temiz bir havada uyandığımda güne daha pozitif başlayabiliyorum. Bu havların kesinlikle olumlu bir tarafı olduğunu sizler de en az benim kadar biliyor ve yaşıyorsunuz. Uzmanlar Kapalı ve yağışlı havaların olumsuz etkilerinden korunmak için gün içinde güneş ışığından faydalanmanın gerekli olduğunu vurguluyorlar. Bu güneş ışınlarının hayatımızda nasıl bir fayda kattığını o zaman daha iyi anlamış oluyoruz.
Hatta uzmanlar, ‘kapalı havalarda daha aktif programlar yapılabilir. Uyku saatine dikkat etmek gerekir. Her gün belli saatte yatıp, belli saatte kalkmak ve kaliteli uyku uyumak, spor yapmak ve alkol ile sigaradan uzak kalmak gerekir’ gibi önlemlerden bahsediyorlar. Siz de gerçekten gün boyu bu etkilerin altında kalmak istemiyorsanız, uzmanların uyarılarını dikkate alabilirsiniz.
Kapalı hava psikolojisi zamanın geçmediği ve bünyenin daha çok sıcak yatağında bezmeye meyilli olduğu bir psikolojidir. Ki bir de bezme anları esnasında yüzde oluşan yastık izleri akla gelince, insanın içini iyicene kaydırır. Bu psikolojideki bir kimsenin kendine; benim "bu havada burada ne işim var, çalışmak benden neler alıyor aslında" gibi soruları peş peşe sorması muhtemeldir. Bir de sabah uyanamamaları ardından da yatağı terk etme zorlukları yaşatabilir. Oldukça ciddi sorunlar doğuran bir psikolojiden bahsediyoruz.
Tüm dünya kötü bir dönemden geçiyor. 2020 yılının yazı nasıl geçti anlamadık bile. Şuan tüm dünya için pandeminin bitmesini bekliyor diyebiliriz. Biz ise hem pandeminin bitmesini hem de güzel bir yaz mevsimini geçirmenin yolunu 4 gözle gözlüyoruz. Umarım pandeminin olmadığı bol güneşli bir yaz mevsimi geçiririz. Tek temennim 2021’in beraberinde güzellikleri de getirmesi…

Editör: TE Bilisim