İstiklal Caddesi’nde 6 yurttaşımızı yitirdiğimiz, 81 kişinin de yaralandığı terör saldırısının ardından bir kez daha yas halindeyiz. Terör bir kez daha tüm ülkeyi yasa boğdu ve onlarca ailenin yüreklerine ateş düşürdü. Gerekli soruşturmalar yapılıyor, alınacak önlemler konuşuluyor ama bu meselenin bir de yas boyutu var. Meselenin bu boyutunun da detaylı bir şekilde ele alınması gerekiyor. 

Ankara’da 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleşen ve 100’ün üzerinde insanımızı yitirdiğimiz Gar önü, Merasim Sokak ve Güvenpark saldırılarının ardından, terör saldırılarının toplum üzerinde yarattığı travmayı Ankara Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Abdülkadir Çevik’le konuşmuştuk. Çevik, yas sürecinin önemine dikkat çekmişti. Çevik’in sözlerini hatırlayalım:

“Sürekli acılar yaşandığı için maalesef toplum, duyarlılığını kaybediyor. Türk toplumunda çoğunlukla yas tutmayla ilgili bir kaçma eğilimi vardır. Biz, acılardan kaçmaya çalışan, bunları inkar eden, yok sayan bir toplumuz. Ağlamak, yas tutmak bir olumsuzluk gibi algılanıyor. Tam tersi biz bu yası erteledikçe, kayıplarımızla ilgili muhasebeyi içimizde yapamadığımız için, gerçekçi bir yol da tutturamıyoruz. Çünkü bir insan bir şeyi kaybettiği zaman, kendi içinde bir muhasebe yapmalı ve ‘Nasıl yapsaydım, bu kaybı yaşamazdım?’ diye sorarak, ders çıkartmalı. Kayıplarımızdan ders çıkaramadığımız için tarih tekerrürden ibaret oluyor sürekli olarak. Toplumu yönetenlerin bu yası örtbas edecek şekilde davranmaması gerekiyor. Aksine toplumsal hafızada belli bir yer edinmesi bakımından ve bunu sürekli hatırlatacak anıtların dikilmesi lazım bu olayların yaşandığı yerlere.”

Evet, Abdülkadir Çevik, bu hususlara dikkat çekiyordu. Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu bilinçle, yıllar önce Ulus Anafartalar Çarşısı önünde gerçekleşen terör saldırısını da dahil ederek, son dönemdeki saldırılarda hayatını kaybedenler için uygun bir yere “Kahramanlar Anıtı” yapılmasını kararlaştırmıştı. Ancak, aradan yıllar geçti. Hatta Büyükşehir Belediye yönetimi el değiştirdi. Başkan değişti. Fakat bu anıtla ilgili Büyükşehir Belediye Meclis’nde karar alınmış olmasına rağmen halen bir gelişme yaşanmadı. 

Ankara’ya yapılacak “Kahramanlar Anıtı”, hem terör saldırılarında şehit olanları saygıyla anmak açısından hem de ileride büyük travmalara yol açmaması için yas sürecini doğru düzgün yaşayabilmemiz açısından büyük önem taşıyor.