Özel Haber: Türkan Çatal Yıldız

Pandemi boyunca evde vakit geçirirken kendi çabaları ile çanta yapmayı öğrenen ve çeşitli platformlar üzerinden satışını gerçekleştiren kadın girişimci Necla Güryıldız ile macerasını konuştuk. İki üniversite bitirdiğini, alanıyla ilgili iş bulamayınca çanta yapım işine yöneldiğini ifade eden Güryıldız kadınlara seslenerek, sabretmelerini ve üretmekten vazgeçmemelerini söyledi. Çanta yapımında kullandığı malzemelere gelen zamların son süreçte kendisini zorladığını da ifade eden Güryıldız, “Aldığım ürünlerin fiyatlarının artması benim gibi girişimci kadınların belini büküyor” dedi. 

“Kendi işini yapabilmek aslında daha çok cesaret işi” diyen kadın girişimci Necla Güryıldız, “Ben o cesaretle kendi işime başladım. Çünkü artık internetten her şeye ulaşmak çok mümkün. Çanta yapmaya dair dikiş bilmek dışında hiçbir şey bilmiyorken interneti doğru kullanarak kendimi bu alanda geliştirdim. Bu anlamda buradan kendi işini yapmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen hanımlara tavsiyem bu olacaktır. Önce cesaret etsinler ve sonrasında internetten yardım alsınlar.” dedi.

“EMEK VERDİM VE BAŞARDIM”

Kendi çantalarını yapmaya pandeminin başlaması ile başladığını ifade eden Güryıldız, “Evde sürekli vakit geçirmeye başlayınca bir şeyler üretmem gerektiğini düşündüm ve neye yeteneğim varsa onu kullanmak istedim. Tüketen kadın olmaktan ziyade üreten kadın olmak şiarıyla yola çıktım ve bugün artık kendi el yapımı çantalarımın satışını yapıyorum” dedi. 

Çanta yapımına ilişkin bir eğitim almadığına değinen Güryıldız şunları anlattı: “İlkin internette el yapımı çanta ve sepetleri gördüm, ben neden yapmayım diye düşünmeye başladım. Gece, gündüz sürekli bu işe vakit ayırdım, kafamda bir şeyler tasarlamaya başladım. İlk önce kendime yaptım, sonra çevremdekilere çantalar yapmaya başladım. Daha sonra yaptığım çantalardan sipariş gelmeye başlayınca başkalarına da çantalar dikmeye başladım. Çok olumlu tepkiler aldım ve aldığım yorumlar beni çok mutlu etti.”

Güryıldız, bir işle uğraşabilmek için öncelikle o işi sevebilmek ve ona vakit ayırabilmek gerektiğine vurgu yaparak, “Örneğin ben çocukluğumdan bu yana dikişi seven birisiydim ve pandemi de benim sevdiğim işi yapmama fırsat oldu diyebilirim. İlk başlarda öğrenirken sabırla söktüm, tekrar yaptım ve en sonunda doğru sonuca ulaşabildim. Ama şu kesin ki emeksiz hiçbir şey olmuyor, ben de emek verdim ve başardım” ifadelerini kullandı. 

“ÇALIŞARAK, SABREDEREK KADINLAR HER İSTEDİĞİNİ YAPABİLİRLER”

İki üniversite bitirdiğini söyleyen Güryıldız çanta yapımına nasıl başladığına dair şunları söyledi: “Bitirdiğim bölümlerden birisi de sosyolojiydi; fakat kendi bölümüme göre iş bulamadım. Bulsam bile çok düşük ücretlere çalıştırıyorlardı. Ben de kendi alanımda iş bulamıyorsam kendi işimi kendim yaratmalıyım diye düşündüm ve sonrasında kendimi çanta yaparken buldum. O zamanlar bu duruma üzülsem de şimdi sevdiğim bir işi yaptığım için çok mutluyum.”

“Kendi işini yapabilmek aslında daha çok cesaret işi” diyen Güryıldız şunlara değindi: “Ben o cesaretle kendi işime başladım. Çünkü artık internetten her şeye ulaşmak çok mümkün. Çanta yapmaya dair dikiş bilmek dışında hiçbir şey bilmiyorken interneti doğru kullanarak kendimi bu alanda geliştirdim. Bu anlamda buradan kendi işini yapmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen hanımlara tavsiyem bu olacaktır. Önce cesaret etsinler ve sonrasında internetten yardım alsınlar. Şunu da demek gerekir ki Yenimahalle Belediyesi’nin vermiş olduğu ahşap boyama gibi birçok ücretsiz kursa da katlım sağladım fakat en son kendimi çanta yapımında buldum. Çanta yapmayı da tamamen kendi çabalarımla öğrendim. Anladım ki çalışarak, sabrederek kadınlar her istediğini yapabilirler.”

“SATIŞ İÇİN SÜREKLİ KENDİME ALAN YARATMAYA ÇALIŞIYORUM”

Diktiği çantaları nasıl sattığına ilişkin ise Güryıldız şöyle konuştu: 

“Satışlarımı belediyelerin etkinliklerinde açtığım stantlarda, Günebakanlar Kadın Kooperatifi’nin her cumartesi Batıkent’te açtığı stantta, Çayyolu Sosyete Pazarı gibi alanlarda açtığım stantlarda yapıyorum. Instagram’da da ‘mucize tasarım 520’ isimli sayfamdan satışlar gerçekleştiriyorum. Yani satış için sürekli kendime alan yaratmaya çalışıyorum.

Kendi tasarımlarımı da yapmaya çalışıyorum. Plaj çantaları hazırlıyorum örneğin, hazırladığım çantaların içine ayrıca cep telefonu ve cüzdanı koyabilmek için de gözler yaptım. Bu benim tasarımımdı ve çok beğenildi.”

Çanta yapımında kullandığı malzemelerden bahseden Güryldız, “Hasır, jüt ip gibi malzemeler kullandığımdan çantalarım oldukça dayanıklı. 30 derecede yıkamak koşuluyla çamaşır makinesinde ya da elde yıkanabilir çantalar hazırlıyorum. Çantanın yanında çocuk odalarına sepetler, mutfak ve banyolarda kullanılması için düzenleyeciler, salonlar için takımlar, ranır gibi ürünler de yapıyorum. Esasında benim yaptığım ürünleri belirleyenler de müşterilerim oluyor, onların isteklerine göre ürünler hazırlıyorum. Bu senenin modası sarı ve yeşildi örneğin ve bu renkle yaptığım çantalar çok beğenildi. Çanta yaparken seçtiğim renkleri ise hanımların kombinlerine yardımcı olacak renklere göre seçiyorum” diye konuştu. 

Güryıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çanta yapımına ilişkin hanımlara önerim öncelikle bir dikiş makinesine sahip olmaları olacaktır. Bununla birlikte biraz da dikişten anlamak gerekiyor. Dikiş makinesinin zikzak programını kullanıyorum ben. İlk kez dikiş dikeceklere tavsiyem ise supla ile başlamaları yönünde olacaktır. Çünkü supla ellerini dikişe alıştıracaktır. En iyi sonuca ulaştıklarını anladıklarında, ipe ve makineye hakim olduklarını anladıklarında çanta yapımına geçebilirler.”

“ZAMLAR BELİMİZİ BÜKÜYOR”

İşini çok severek yaptığını belirten Güryıldız, “Fakat ekonomide yaşanan aksaklıklar benim de işimi etkilemeye başladı. Özellikle kullandığım malzemelere gelen zamlara yetişemez oldum. Bu da ister istemez ürünlerime yansıyor ama yine de ürünlerime koyduğum fiyatlar çok cüzi miktarlar, sırf maliyeti çıksın, çantalarım herkese ulaşsın istiyorum. Bununla birlikte kargo ücretleri de çok yükseldi. Geçtiğimiz gün sırf kargoya 300 lira para ödedim. Aldığımız her ürünün kapımıza zamlı gelmesi belimizi büküyor. Benim istediğim yaptığım çantaları uygun fiyata satmak ve birçok kişiye ulaşmasına vesile olmak. Yine de her şeye rağmen çantalarımı piyasaya göre çok uygun fiyatlara satıyorum” dedi. 

Çanta fiyatlarının 150 liradan başladığını ve 400 liralara kadar çıktığını ifade eden Güryıldız, “Piyasada el yapımı bir çanta en az 450 lira iken ben fiyatlarımı çok makul seviyede tutuyorum. Çünkü çantalarımın herkesin ulaşmasını istiyorum ve biliyorum ki herkesin bütçesi çok sınırlı. Özellikle işçiliğimi düşük tutuyorum Kİ bende çanta görüp de beğenen bir kadın eli boş gitmesin. Standımda gördüğünüz plaj çantalası fiyatlarının alışveriş sitelerinde bin 200 liralara kadar çıktığını gördüm. Ben plaj çantalarıma bu fiyatı yazsam kime ulaşabilirim ki? Bundan dolayı fiyatlarım çok makul seviyede. Şu da var ki sattığım çantayı bir kadının omzunda gördüğüm zaman inanılmaz mutlu oluyorum ve esasında önemli olanın bu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

Son olarak kadınlara seslene Güryıldız şunları ifade etti: “Biz kadınlar elimizden geldiğince üretelim, üreten kadın olalım. Kendi işini yapmak isteyen kadınları genelde korkutan satış yapamamak oluyor. Fakat belediyelerin sunduğu imkanları, kadın dayanışma kooperatiflerini takip etmek, internetten satış yapmak ve pazarlarda stant açmak işlerini kolaylaştıracaktır. Ben satışlarımı daha çok belediyelerin bize sunduğu alanlar sayesinde yapıyorum. Bu noktada da Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a bize sunduğu imkanlardan dolayı teşekkür ediyorum. Ve tabi ki en büyük destekçim eşime teşekkür ediyorum. Son olarak şu an röportaj yaptığımız yerde bana bu imkanı sunan Divriği Kültür Derneği Başkanı Nurettin Esat Ünsal’a el emeği ürünlerimizi tanıtmamıza fırsat verdiği için de çok teşekkür ediyorum.”