Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun yeni kararları uzmanlar tarafından tartışılıyor. Özellikle şu anda tartışılan konuların başında ise COVID-19 pozitif vakalarında izolasyon süresinin 7 güne indirilmesi geliyor. Bunun yanında tarama amaçlı ile temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunun kaldırılması da uzmanların eleştirdiği konulardan birisi. 

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun aldığı kararlar çerçevesinde, COVID-19 pozitif vakalarının tamamı, 7 günün ardından test yaptırmadan izolasyondan çıkabilecek. Bunun yanında tarama amaçlı ve temaslı kişilerde de PCR testi zorunluluğu kaldırılırken, bundan sonra PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere uygulanacak. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu kararlarının gelişmiş ülkelerde uygulanan kurallar çerçevesinde alındığına dikkat çekti. Uzmanlar ise aynı görüşü savunmuyor. Uzmanlar, PCR testlerinin bu kadar yaygın kullanılmasının lojistik ve ekonomik olarak mümkün olamayacağını belirtse de, bunun yerine hızlı antijen testlerinin uygulanmasının sağlıklı olacağını belirtiyor. 

Örneğin İngiltere’de okullarda haftada iki kez antijen testi uygulanıyor. Bu uygulama çocukların taşıyıcı fonksiyonlarını gidermek adına büyük önem taşıyor. Dolayısıyla hızlı antijen testi Sağlık Bakanlığının algoritmasına alınarak hem temaslı kişilerde hem de tarama amaçlı kullanılabilir. 

Diğer yandan izolasyon süresinin 7 güne düşürülmesi de belirsiz bir durum. Bundan sonra hastalık geçirenler 7 günün sonunda test yaptırmadan izolasyon süresini tamamlamış olacak. Söz konusu izolasyon süresi aşısızlar ve ağır hastalık geçirmiş kişiler için de mi uygulanacak? Uzmanlar şu anda en çok bu sorunun yanıtlanmasını bekliyor. Diğer yandan aşısızlar için hastalığı hafif bile geçiriyor olsa izolasyon süresinin en az 10 gün olması gerektiği savunuluyor. 

Koronavirüs Bilim Kurulu, tüm bu sorulara önümüzdeki günlerde alacağı yeni kararlarla yanıt verecektir mutlaka. 

Editör: TE Bilisim