Yaptığımız her eylemin sonucunu düşünüyor muyuz acaba? Sonrasında bize ve muhataplarımıza ne gibi etkileri olacak, bunun için kafa yoruyor muyuz? Her ne olursa olsun yaptığımız bütün iyilikleri ve kötülükleri tartarak ve derinlemesine düşünerek yapmalıyız. Hatta neden kötülük yapalım ki? Dünyamızı güzelleştirmek istiyorsak sizce buna gerek var mı?

Bazen yaptığımız bir hata ya da kötülük sadece bir kişinin hayatına mal olmayabiliyor. Ünlü siyasetçileri düşünün, yaptıkları hatalar koskoca dünyanın değişmesine, masum birçok insanın canından olmasına neden oldu. Attığımız bazı adımları bunu düşünerek atmak belki de yapılacak büyük hatalara engel olabilir. Çünkü egoist olduğumuz sürece sadece biz değil, insanlık da kaybetmiş olur.

Ben uzun süreden beri bir sözü kulağıma küpe yaptım o da şu: Nasıl yetiştirildiysek öyle büyüdük, nasıl yetiştirdiysek öyle büyür. 

Bu söz sizin ve insanlığın geleceğinin daha güzel olması için sizi devamlı uyaran bir söz olsun. Bu sözü düşündükçe hayatın daha anlamlı ve daha güzel olduğunu hissedeceksiniz.

Hayat felsefeniz bir karıncayı bile incitmemekten geçsin. Çünkü gelecek kuşaklara aktaracağımız, insanlığa olumlu olarak bırakacağımız tek eser bahsettiğimiz şeylerdir. Ne bırakılırsa o alınır. Aşağıdaki hikayede bahsettiklerimin bir özetidir.

Çölde devesiyle birlikte yürümekte olan bir çöl insanı güçlükle hareket eden, susuzluktan ölmek üzere olan bir adama rastlamış.

Adam Allah rızası için su istemiş. Devesinden inip bir çare adama suyundan vermiş. Suyu içen adam birden çöl insanını ittiği gibi deveye atlayıp kaçmaya başlamış. Çöl insanı arkasından bağırmış:

– Tamam deveyi çalıyorsun ama senden bir ricam var. Sakın bu olandan kimseye bahsetme.

Bu isteği anlamsız bulan hırsız şaşırmış ve neden diye sormuş…

– Eğer bu yaptığını anlatırsan, bu dilden dile yayılır ve insanlar bir daha çölde yardıma muhtaç birini görünce yardım etmezler.

Hayat akarken yaptığınız iyiliklere, kötülükle bile cevap verseler, yardıma ihtiyaç duyacak bir sonraki için yardımseverliğe devam etmek gerekir. İyilik gibi kötülük de bulaşıcıdır.

İyiliğin de kötülüğün de bulaşıcı olduğunu söyleyen hikayeyi okuduktan sonra, neler yapacağınızı, neler yapmamanız gerektiğini sizler daha iyi biliyorsunuzdur.

İyilik yapın ki, iyilik bulaşsın bütün insanlığa. Çocuklarımıza daha güzel yarınlar bırakmak için iyilik bulaştırmaya devam edin. Kalın sağlıcakla.

Editör: TE Bilisim