Pandemide kitap okuma oranlarının arttığını düşünüyorum en azından öyle düşünmek istiyorum. Sosyal medyada da özellikle insanlar beğendiği kitapları, filmleri, dizileri daha çok paylaşır oldu. Bugün sizlere 1885 yılında Rus yazar Leo Tolstoy'un yazdığı kısa bir hikaye olan ‘İnsan Ne İle Yaşar’ kitabından bahsedeceğim ben de bir arkadaşımın tavsiyesiyle kitaba başlamıştım.

İnsan Ne ile Yaşar kitabında, “ Kitaba ismini vermiş olan hikaye içerisinde Simon adlı bir ayakkabı ustası vardır. Simon tarafından kurtarılmış olan Michael şu soruyu sormaktadır. İnsana yön veren şey nedir? İnsana ne verilmemiştir? İnsan ne ile yaşar?

 Ölüm gerçeğini, kıtlık, yoksulluk ve hastalıklardan dolayı ölen insanların hallerinde müşahade eden Lev Tolstoy bu hikayede dünyanın anlamını kavramaya çalışmış ve sürekli sorgulama çabası sergilemiştir.

 Tolstoy zengin bir Rus soylusudur. Daha sonra Tolstoyanizm diye tanınmış olan bir soy anarşist Hristiyanlığın temellerini atmıştır. Kendisini mülksüzleştirerek mülkiyet tutsağı olmaktan kurtulmuş bir Rus yazardır. İnsan ne ile yaşar kitabının konusu ise bir meleğin tanrı tarafından cezalandırılmasıdır.”

Kısaca, bu kitapta yazar insana bir şeyler öğreten, ders veren bazı hikayeler anlatıyor. Kitabın başlangıcı isminden de anlaşıldığı gibi İnsan Ne İle Yaşar?