Gerek sosyal çevremiz de gerek özel hayatımızda sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek için doğru ve etkili iletişim oldukça önemlidir. İletişim sadece iki dudağımız arasından dökülen kelimeler değildir çok daha fazlasını ifade eder. Çevremizdekilerle kurduğumuz diyalog, insan ilişkilerimiz hatta genel auramızı bile bana göre iletişim biçimimiz belirler. Neyi ne amaçla söylediğin kadar neyi nasıl söylediğinde önemlidir. Üslup farkı dediğimiz şey de işte tam olarak budur.
“İletişim aslında kavram olarak kullanıma girdiği 19. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar mektup, telefon, telgraf gibi basit düzeydeki iletişim araçları bağlamında ele alınmış ve bireyler arasında, söz konusu araçlar yoluyla gerçekleştirilen ileti alışverişi olarak tanımlanmıştır. Sözlü iletişimi doğru kullanabilmek içinse; konuşma, dinleme, soru sorma ve geri bildirim konularında gelişmek gereklidir. Etkili iletişim iki yönlü bir süreçtir, bir verici ile bir alıcı arasındaki düşünce alışverişidir. Her bir tarafın bu sürece katılımı geçmiş deneyler, değerler, ihtiyaçlar ve duygulardan çıkan kişisel algılamalara dayanır. “
Kısaca içinden geçtiğimiz pandemide ve bu zorlu günlerde bize en iyi gelecek şeylerden biri birbirimizi doğru anlamak ve anlayışlı olmak olacaktır. Geçenlerde bir söz okumuştum oldukça sevdim “İnsanları geçimsiz yapan sevgisizliktir. Birbirine düşman eden iletişimsizliktir. Güzellikten yana ne varsa yok eden ilgisizliktir.”