Huzur son günlerde hayatın içinde çok sıkça aradığımız kelimelerden. Çünkü tüm dünya olarak huzursuz günlerden geçiyoruz. Bitmek bilmeyen bir salgın, dünyanın tüm dengesini değiştirmeye başlayan savaş, savaşın ortasında kalan çocuklar, yaşlılar, kadınlar; ekonomik sorunlar, işsizlik ve daha birçok şey huzurumuzun kaçmasına yetecek nedenler. 

Peki siz huzuru nasıl tanımlarsınız? Tüm aile bireylerinin sağlıklı bir şekilde yanınızda olmasıyla mı yoksa kendi kafanızı dinlediğiniz kimselerin olmadığı bir alanda mı? Bana göre en büyük huzur az önce saydığım faktörlerin dışında ailenin ve kendi sağlığının yerinde olmasıdır.

Huzurlu insan değiştiremeyeceği şeylerin farkına varmış olandır derler. Çok doğru. Kafanı kurcalayan, rahatsız eden şeylerden arındığını zaman karşına hangi olumsuzluk çıkarsa çıksın kafan sonsuz derecede rahat oluyor. Kafana bir şeyi takmayı gör, ne yediğin yemekten ne de içtiğin sudan keyif alıyorsun her nereye gidersen git içindeki o huzursuzluğu beraberinde götürüyorsun.
Bazıları huzur bazıları da kusur ararmış. Ne doğru bir söz değil mi? Huzursuzluk çıkarmak isteyene mutsuz olmak isteyene kusurdan çok ne olabilir? Önündeki iki seçenekten 'kusur' olanı seçiyorsan kendinle barışık olmadığın apaçık ortadadır. Kendi mutsuzluğuyla başkalarını mutsuz edenler de buna dahil. 'Bir huzur vermedin ya' lafı boşa söylenmemiştir. Her ne olursa olsun, çevrende ne kadar huzursuz ne kadar negatif insan olursa olsun huzur, bütün bu olumsuzluklara karşı kalbin kapısını kapamasıdır. Lütfen siz de alıntıladığım bu hikayeyle birlikte kalbinizin kapılarını tüm olumsuzluklara kapayın!''Halkı tarafından çok sevilen bir kral, huzuru en güzel resmedecek sanatçıya büyük bir ödül vereceğini ilan eder. Yarışmaya çok sayıda sanatçı katılır. Günlerce çalışırlar, birbirinden güzel resimler yaparlar, eserleri saraya teslim ederler. Tablolara bakan kral sadece ikisinden hoşlanır. Ama birinciyi seçmesi için karar vermesi gereklidir.
Resimlerden birisinde bir göl vardır. Göl, tıpkı bir ayna gibi etrafında yükselen dağların görüntüsünü yansıtmaktadır. Üst tarafta pamuk beyazı bulutlar gökyüzünü süslemektedir. Resim, bakanlara mükemmel bir huzur hissi verecek kadar güzeldir.
Diğer resimde de dağlar vardır. Ama engebeli ve çıplak dağlar. Dağların üstündeki öfkeli gökyüzünden boşanan yağmurlar ve çakan şimşek ise resmi daha da sıkıntılı bir hale sokmaktadır. Dağın eteklerindeki şelale insana gürültüyü, yorgunluğu hatırlatacak kadar hırçın resmedilmiştir. Kısaca resim, pek de öyle huzur verecek türden değildir.
Fakat kral resme bakınca, şelalenin ardında kayalıklardaki, çatlaktan çıkan mini minnacık bir çalılık görür. Çalılığın üstünde ise bir anne kuşun örttüğü bir kuş yuvası göze çarpmaktadır. Sertçe akan suyun orta yerinde anne kuşun kurduğu yuva izleyenlere harika bir huzur ve sakinlik örneği sunmaktadır.
Ödülü kim kazandı dersiniz? Tabi ki ikinci resim... Kral bunun nedenini şöyle açıkladı:
"Huzur hiçbir gürültünün, sıkıntının ya da zorluğun bulunmadığı yer demek değildir. Huzur, bütün bunların içinde bile yüreğimizin sükunet bulabilmesidir."

Editör: TE Bilisim