Akademisyen Anne, Anneler Günü’ne özel yüzlerce okuru ile buluştu Akademisyen Anne, Anneler Günü’ne özel yüzlerce okuru ile buluştu

Hilafet Nedir?

Hilafet ya da halifelik Hz Muhammed’in ölümünden sonra ortaya çıkan siyasi niteliklere sahip olan bir makamdır. Bu siyasi makamın başında yer alan kişilere halife adı verilir. Halife için sonra gelmiş olan, yerine geçen ya da ardından gelen gibi tanımlamalar da yapılmıştır.

hilafet-nedir-iç

Halife Kime Denir?

Halife, sözcük anlamı ile birinin yerine geçebilme, onu temsil edebilme ve onun işleri ile ilgilenebilme gibi manaları taşır. Halifelerin seçimi konusunda İslam kanunlarına göre net bir hüküm yer almamaktadır. İlk dört halifenin seçimi ise biat alma ile olmuştur. Daha sonraki halifelerin seçimine bakıldığında babadan oğula geçmekte olan veraset sistemini kapsamıştır. Hilafet sistemi içerisinde halifenin beraberinde emir ve imam gibi devlet makamlarını temsil edebilen terimler de bulunur.

Hilafet Kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre anlamı nedir?

Hilafet kelimesi Türkçeye Arapça dilinden geçmiştir. Bu sebepten dolayı hilafet kelimesi Arapça kökenli olan bir kelime çeşididir. Hilafet kelimesinin Türk Dil Kurumu kapsında''Halifelik'' şeklinde tanımlanmıştır.

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen